Societat 11/06/2019

"Farem justícia pel nostre compte"

Ocupen pisos d'un bloc símbol de la gentrificació i exigeixen lloguers socials a la propietat

Maria Ortega
3 min
La Maribel al pis on ha entrat d’ocupa amb la seva filla de 15 anys, al carrer Parlament.

Barcelona"Quan entràvem a viure al bloc, l'administrador ens posava com a 'condició' que cuidéssim les àvies". El Pau va entrar a viure, de lloguer, en un del pisos del bloc del carrer Parlament, 1-3, al barri de Sant Antoni, el 1989. Llavors els llogaters hi arribaven amb la idea de construir-hi un projecte de vida, sense patir per si, passats uns anys, no els renovarien el contracte o els farien una pujada tan astronòmica que quedaria totalment fora del seu abast. La 'condició' era, com ha explicat avui, preocupar-se per les tres dones grans amb contractes de renda antiga que vivien a l'edifici: "Els pujàvem el butà i la compra". Era la Barcelona preolímpica i llavors el bloc encara no havia passat a mans de la promotora Elix. "L'edifici és el paradigma de la gentrificació", ha resumit avui Xavier Caballé, de la plataforma Fem Sant Antoni, que ha repassat els canvis de propietat i com aviat es va començar a no renovar les set famílies que no tenien contractes indefinits. L'una rere l'altre van anar marxant i els pisos es van reformar. Segons els veïns, amb "obres il·legals" que el consistori va ordenar suspendre. Ara, vist que alguns dels pisos reformats continuaven buits, s'hi han instal·lat quatre famílies que, com va explicar aquest diari, demanen poder continuar als pisos pagant un lloguer social. Exigeixen "retorn social" a qui assenyalen com a culpable d'haver tractat els veïns com si fossin "bitxos".

"Farem justícia pel nostre compte", alerten des del Sindicat de Barri del Poble-sec, que, juntament amb Fem Sant Antoni, acompanya les famílies que s'han instal·lant als pisos. Demanen al nou govern municipal accions contundents per "fiscalitzar i limitar l'acció dels fons voltor a la ciutat" i avisen que mentre alguns continuïn fent negoci amb un dret bàsic ells continuaran ocupant pisos per exigir lloguers socials. En el cas del bloc del carrer Parlament, els canvis van començar el 2012, quan van començar les no renovacions. Primer amb un canvi a la direcció de Levante Capital, l'anterior propietària i, a partir del 2016, ja sota la tutela d'Elix, propietària de tot l'edifici.

La Maribel és una de les persones que s'han instal·lat en aquest bloc. Viu amb la seva filla de 15 anys. Després de prop de quatre anys de viure amb les maletes a la mà i anant d'un lloc a un altre, assegura que aquest pis els ha donat l'estabilitat que no tenien. "No volem viure gratis, ni que ningú ens regali res", assegura. I afegeix que volen pagar els serveis i un lloguer social al qual pugui fer front amb els seus ingressos. "Sé que no em deixaran sola", celebra ara la Maribel en referència al Sindicat de Barri del Poble-sec, a qui defineix com la seva "nova família".

Al bloc hi ha tres famílies més instal·lades. La majoria, amb fills petits. I hi ha, també, una veïna que conserva el contracte de renda antiga i dos llogaters que ja paguen els nous contractes, molt per sobre dels que pagaven els antics. "Estic molt content que Parlament, 1-3, resisteixi!", ha celebrat el Pau, un dels veïns expulsats, durant la roda de premsa que les entitats han fet avui per reivindicar la situació del bloc. Diuen que Elix encara no els ha donat cap resposta i que fa uns dies un grup de persones vestides com si fossin pintors van intentar fer fora les famílies que ocupen els quatre pisos, que van continuar-hi tancades.

stats