Societat 01/05/2018

El president del TSJ de Navarra defensa el magistrat favorable a absoldre la Manada: "És un bon jutge"

Joaquín Galve descriu la manifestació a Pamplona en contra de la sentència com una "turba enfervorida"

Ara
2 min
No és la llei, és la mirada

BarcelonaEl president del Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN), Joaquín Galve, ha sortit en defensa del magistrat que va redactar un vot particular a favor de l'absolució dels cinc membres de la Manada acusats de violar una jove de 18 anys als Sanfermines del 2016 i que finalment han sigut condemnat a nou anys de presó per abusos sexuals i no per violació. "Ningú sap a què es refereix Catalá quan diu que el jutge té problemes. Sobretot perquè immediatament després diu que no el coneix", ha assegurat Galve en una entrevista a la Cadena SER, en què ha defensat el magistrat Ricardo González: "És un bon jutge. El conec i li puc assegurar que és una persona absolutament normal, com qualsevol altra".

Galve s'ha afegit d'aquesta manera a les crítiques del poder judicial al ministre Rafael Catalá, que aquest dimarts s'ha reafirmat en les seves paraules: "Davant de la sentència de la Manada no puc ser sord, cec ni mut", ha assegurat. El president del TSJN considera que el ministre hauria de dimitir, perquè ha travessat els límits, i considera les acusacions de Catalá "un atac directe a la independència judicial".

Tot i admetre que González havia tingut oberts com a mínim quatre expedients abans del 2001 per haver sigut massa lent en les instruccions i a l’hora de dictar sentències, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va informar aquest dilluns que des del 2014 no n’hi ha cap i, per tant, tots els expedients estan prescrits. El magistrat díscol sí que va estar de baixa durant un període llarg, i una font judicial va apuntar que va ser per depressió, tot i que la mateixa font va aclarir que si la seva situació l’hagués inhabilitat per participar en el tribunal els altres membres ho haurien dut al CGPJ.

"Una turba enfervorida"

El president del TSJN també s'ha referit a les manifestacions posteriors a la lectura de la sentència i ha acusat els moviments antisistema d'"instigar" moltes de les protestes contra el sistema judicial. En concret, s'ha referit a la manifestació que hi va haver davant del Palau de Justícia, a Pamplona, després de la lectura de la condemna, i l'ha descrit com "una turba enfervorida".

"Tenen dret a manifestar-se però no a intentar entrar per la força en un edifici públic", ha afegit el magistrat, que ha insistit també a demanar "responsabilitat i mesura" als responsables polítics per evitar pressionar els jutges que hauran de valorar els recursos que presentaran la fiscalia, les acusacions i també la defensa dels condemnats.

stats