18 anys i tres mesos de presó per al matrimoni del crim de Baró de Viver

La sentència no convenç la família de la víctima, que troba la pena massa baixa

3 min
Els dos acusats durant la primera sessió del judici a l'Audiència de Barcelona.

BarcelonaDues setmanes després que el jurat popular declarés culpable el matrimoni acusat pel crim de Baró de Viver de Barcelona, la jutge que va presidir el judici ha dictat sentència: els condemna a 18 anys i tres mesos de presó cadascun. La magistrada considera que tots dos, Pedro Santiago i Olga Buendía, són autors de l’assassinat del 22 de desembre del 2018 perquè "es van concertar per matar Eduard Colmena sortint junts de casa". Afegeix que l'Olga portava una arma de foc que va lliurar al Pedro dient-li que matés la víctima i que ella "va tenir una contribució necessària" per cometre l’execució, tot i que va ser ell qui va disparar tres trets a Eduard Colmena i li va causar la mort immediata. El dia abans la víctima havia denunciat amenaces de mort als Mossos.

Segons la sentència, tant el Pedro com l'Olga van estar en possessió de la pistola i la podien utilitzar "de manera simultània o successiva". Per això els imposa 17 anys de presó per l’autoria d’un delicte d’assassinat amb traïdoria. La jutge valora que és una pena "proporcionada" tenint en compte "la fredor" en la seva actuació, "l’irracional" motiu que va desencadenar el crim i el fet que fugissin de Barcelona, "refugiant-se a casa d’uns familiars a Andalusia" per esquivar la justícia. Colmena havia sigut l’únic del barri que havia plantat cara al matrimoni i a la seva família conflictiva, d’ètnia gitana, que havien atemorit els veïns de Baró de Viver i que després de l’assassinat van amagar-se a Roquetas de Mar (Almeria), on la policia els va detenir al cap d’un mes.

Una sentència que no convenç

Pel que fa al delicte de tinença il·lícita d’armes, per la pistola que van fer servir per cometre el crim, la magistrada els afegeix un any i tres mesos de presó. També veu "necessari" protegir els familiars de la víctima i prohibeix als dos autors que es puguin acostar a menys de 1.000 metres dels seus domicilis o llocs de treball, a part de comunicar-s’hi, en els 10 anys després de la condemna de presó. La sentència de l’Audiència de Barcelona, però, no convenç l’acusació particular –que representa la família del mort–. L’advocat Daniel Salvador, de Vosseler Advocats, avança que estan estudiant la possibilitat de presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè troben que la pena "és molt inferior" a la que correspondria.

El motiu és que pel delicte d’assassinat la condemna pot ser d’entre 15 i 25 anys de presó i pel de tinença il·lícita d’armes d’entre un i dos anys de presó. En el cas de l’assassinat amb traïdoria, la jutge ha optat per la forquilla més baixa de la pena. La magistrada reconeix que la mort d’Eduard Colmena ha provocat un impacte emocional als seus familiars que pot ser qualificat de dany moral i per això accepta que els dos autors paguin una indemnització de 120.000 euros als pares de la víctima, de 40.000 euros per cadascun dels seus germans, de 250.000 euros a la seva parella i de 300.000 euros a la seva filla, que és menor d’edat.

Els membres del jurat popular no es van creure la declaració del Pedro i l'Olga durant el judici, que van negar que ella portés la pistola. En canvi, els testimonis protegits van contradir aquesta versió i el jurat els va donar credibilitat. Van assegurar que l'Olga va passar l’arma al Pedro i va dir-li que matés la víctima. Els testimonis que van presenciar el crim van declarar en el judici des d’una altra sala, amb les veus distorsionades i les cares pixelades. Una situació molt poc habitual que van justificar per la por que tenien de parlar-ne a cara descoberta. Quan va començar el judici, la fiscal va valorar que els acusats havien comès els fets amb tants testimonis perquè "estaven segurs de la seva impunitat" en un barri on "hi havia una por latent de venjances".

stats