Societat 27/10/2018

Més de 40 experts creen a Barcelona el primer índex sobre pobresa i precarietat femenina

Es faran propostes i polítiques municipals a partir de les conclusions de l'estudi

Acn
2 min
Un grup de dones celebrant un aniversari en un menjador social.

BarcelonaMés de 40 experts s'han trobat aquest dissabte al Disseny Hub Barcelona per crear el primer índex sobre pobresa i precarietat femenina. Periodistes de dades, visualitzadors, analistes i experts en pobresa i precarietat femenina analitzaran diferents variables per determinar quin nombre de dones estan en situació d'exclusió, precarietat o pobresa a la ciutat. Variables com la manca de temps, la sobrecàrrega de feines i l'estat de salut s'estudiaran amb perspectiva de gènere per generar propostes i polítiques municipals per lluitar contra la pobresa i la precarietat que afecten les dones.

El procés de creació de l'índex tindrà tres fases: una expedició de dades, un grup de treball Delphi i l'elaboració final de l'índex. Durant l'expedició de dades, que tindrà lloc en el marc d'aquesta trobada, s'identificarà el problema, es mesurarà, es buscaran dades per explicar històries i es crearan visualitzacions. Així, se seleccionaran i definiran els problemes, fet que permetrà quantificar-los i qualificar-los.

Un cop obtingudes les dades, tindrà lloc el grup de treball amb mètode Delphi, una tècnica que es basa en un panel d'especialistes que treballen en xarxa. A partir de la documentació obtinguda, un grup d'experts aniran ajustant les variables. Aquest procés tindrà com a resultat l'ampliació de fonts de dades i una proposta metodològica a partir de la qual s'elaborarà l'índex.

La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha dit que Barcelona no és un ciutat "lliure de pobresa". Ha recordat que "més d'un quart de la població està en risc o en situació d'exclusió" i que aquesta situació afecta més dones que homes.

Pérez ha apuntat que l'índex vol anar més enllà i que valorarà altres aspectes de la precarietat, com la falta de temps i la sobrecàrrega de feina. "Disposar d'aquestes dades ens permetrà seguir afrontant reptes de ciutat i millorar l'enfocament de les polítiques públiques", ha assenyalat.

stats