El primer nadó de l'any català es diu Aleix i ha nascut a Terrassa

Gerard, pare del primer català de l'any: "Per quatre minuts, quatre setmanes més de paternitat"

L'Aleix ha nascut a Terrassa quan passaven quatre minuts de mitjanit i, segons ha informat el departament de Salut, és el primer nadó d'aquest 2020 a Catalunya. Segur? La polèmica està servida perquè un minut abans, a les 00.03, a Sabadell, havia arribat al món el Nassim. Fonts del departament consultades per l'ARA han explicat que la conselleria només té en compte els nadons nascuts a la xarxa sanitària pública i, com que l'Aleix ha nascut a l'Hospital Mútua de Terrassa, que és públic, i el Nassim a la Clínica del Vallès de Sabadell, que és privada, als registres compta que és l'Aleix el primer nadó del 2020 i, per tant, qui s'endú les visites institucionals i periodístiques i també el compte amb 2.000 euros de La Caixa. Ara bé, tant l'Aleix com el Nassim es beneficiaran d'haver nascut el 2020 i no el 2019, perquè tindran el seu pare un mes més de baixa.

“Per quatre minuts, quatre setmanes més”, celebrava el Gerard, el pare de l'Aleix, que no esperava tenir les 12 setmanes de permís de paternitat (fins ara era de 8 setmanes) perquè la data prevista de naixement era el 27 de desembre. El Gerard ha explicat que el dia 31 va plegar de la feina avisant que tenien visita i que si el nen naixia l'1 tindria més dies de permís. “Anàvem mirant el rellotge. Anava d'hores”, ha bromejat. Tot i l'anècdota, ha restat importància al fet i ha celebrat que el més important és que el nen “està bé”. A l'altra cara de la moneda hi ha el Mohammed, que només tindrà vuit setmanes de permís ja que el seu fill va ser l'últim en néixer a la Mútua el 31 de desembre.

Es dona el cas que és el segon any seguit que el primer nadó de l'any arriba en aquest hospital. L'any passat va ser l'Emma la primera nena del 2019, en néixer quan passaven 13 minuts de la mitjanit. Fins allà s'hi han apropat la consellera de Salut, Alba Vergès, i l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que han donat l'enhorabona a la família. La Marina, la mare de l'Aleix, ha explicat que el part va anar molt bé, que va ingressar a les 21 hores i que en tres hores ja tenia el nen, que ha pesat 3,8 kg. L'Aleix és el segon fill d'aquesta parella de Sant Quirze del Vallès i es portarà dos anys i deu mesos amb el seu germà, el Jan.

A Tarragona, el primer nadó del 2020 ha sigut l'Ander. Ha nascut a les 0.13 h a l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla i ha pesat 3,31 kg. A Girona, l'afortunat ha sigut l'Héctor, que ha arribat al món a l'Hospital d'Olot quan faltaven pocs minuts per a dos quarts d'una i és el primer fill d'una parella resident al municipi. Ha pesat 3,44 kg. I encara ha trigat més el Nil, de les Terres de l'Ebre, que ha nascut a les 0.43 h a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i ha pesat 3,62 kg.

A Lleida hi ha nascut la primera nena: la Irene. Ha sigut a la 1.36 hores a l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, i ha pesat 2,960 quilos. Ha sigut un part vaginal sense complicacions i, tant la mare com la nena, estan bé. Els pares són de la mateixa localitat de Tremp. A l'Hospital de Santa Maria de Lleida, l'Aniol ha nascut a les 3.15 hores i ha pesat 3,39 quilos. Els pares són de Juneda i el part també ha estat sense complicacions.

Més de mil naixements a l'Estat, segons Unicef

Un total de 1.035 nadons naixeran aquest dia d'Any Nou a Espanya i al voltant de 392.078 bebès ho faran a tot el món, segons els càlculs d'Unicef. L'organisme també ha denunciat, fent públiques aquestes dades, que més de 800.000 nadons moren durant les primeres 24 hores de vida a tot el planeta. 

"El començament d'un nou any i d'una nova dècada ens brinda l'oportunitat de reflexionar sobre les nostres esperances i aspiracions, no només per al nostre futur, sinó també per al futur dels que venen després de nosaltres", ha dit la directora executiva Henrietta Fore.

A escala mundial, s'estima que més de la meitat d'aquests naixements tindran lloc als vuit països següents: l'Índia (67.385), la Xina (46.299), Nigèria (26.039), el Pakistan (16.787), Indonèsia (13.020), els Estats Units (10.452), la República Democràtica del Congo (10.247) i Etiòpia (8.493).