La primera dosi de la vacuna redueix els casos de covid-19 a les residències catalanes

En una anàlisi preliminar Salut ha observat una disminució de casos del 21% en residents i del 43% en treballadors

Toni Pou
2 min
Personal sanitari administra la vacuna contra el covid a una residència de Sabadell

BarcelonaL'efecte de les vacunes administrades a les residències de Catalunya es comença a notar, segons una anàlisi exploratòria del departament de Salut, que ha fet un seguiment tant de residents com de treballadors vacunats. El seguiment s’ha fet des que va començar la campanya de vacunació, el 27 de desembre, fins al 17 de gener, i ha mesurat l’efecte protector de la primera dosi de la vacuna.

Per fer l’anàlisi s’han estudiat els casos de 36.562 residents que no estaven vacunats ni havien tingut covid-19 prèviament. D’aquests residents, se n’han vacunat 29.332 en moments diferents del seguiment. En els primers 24 dies després de començar la vacunació s’han trobat 1.506 casos entre els no vacunats i 686 en els ja vacunats. A més, la taxa els primers 12 dies entre les persones vacunades ha sigut d'1,58 casos diaris per cada 1.000 persones, mentre que entre els dies 13 i 24 aquesta taxa s’ha reduït fins a 1,25. Les conclusions, que tal com avisa Salut són preliminars, indiquen una disminució del 21% en la taxa d’aparició de casos entre les persones vacunades a mesura que passa el temps, més concretament a partir dels dies 10 o 12 després de la primera dosi.

La mateixa anàlisi s’ha fet amb un grup de professionals que treballen en residències. En aquest cas s’han seguit 32.278 professionals no vacunats i que no havien passat la malaltia, dels quals se'n van vacunar 19.995 durant el seguiment. En els primers 24 dies després de començar la vacunació s’han observat 1.019 casos entre els que encara no s’havien vacunat i 301 en els que havien rebut la injecció. A partir d’aquestes observacions, Salut ha calculat que la taxa de casos els primers 12 dies en les persones vacunades ha sigut d'1,15 diaris per cada 1.000 persones, mentre que entre els dies 13 i 24 la taxa s'ha reduït fins a 0,66. Això significa que la taxa d’aparició de casos entre vacunats s’ha reduït un 43% a partir dels dies 10 o 12.

Tot i que els resultats són esperançadores, Salut avisa que es tracta d’un estudi preliminar que presenta limitacions que s’han de controlar en anàlisis posteriors. Aquest treball, motivat pel fet que els assajos clínics indicaven que a partir dels 10 dies de la primera dosi es començaven a notar els efectes protectors de la vacuna, l’ha elaborat l’equip del Sistema d’Informació dels Serveis d’Atenció Primària (SISAP) de l’Institut Català de la Salut.

stats