SALUT

Els professionals de l'atenció primària rebran formació per atendre persones afectades psicològicament pels atemptats

Els serveis socials i d'emergències de l'Ajuntament de Barcelona ja han atès prop de 800 persones

Els professionals d'atenció primària rebran formació i assessorament per atendre les persones afectades psicològicament per l'atemptat a les Rambles del 17 d'agost. Aquesta és una de les mesures que s'han acordat en la reunió extraordinària de la Comissió de Seguiment del Pla de Salut Mental que aquest dijous s'ha celebrat a l'Ajuntament de Barcelona.

Des del 17 d'agost, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) ja ha atès prop de 800 persones, la majoria directament afectades per l'atemptat, com ara víctimes, els seus familiars, botiguers o personal d'emergències, entre d'altres. Però el perfil de l'afectat va canviant a mesura que passa el temps i els símptomes poden aparèixer en els pròxims mesos. Persones que no han sigut directament afectades poden també necessitar ajudar per canalitzar la sensació de por. “El que ja no és directament afectat, o familiar d’afectat, pot no sentir-se legitimat per demanar ajuda psicològica, però això no vol dir que no la necessiti", ha destacat la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, que ha insistit, però, que "no s'ha de convertir en un fet patològic, perquè no ho ha de ser necessàriament”, ha afegit.

La tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Laia Ortiz, ha explicat que un 1% de la població pot patir angoixa posttraumàtica després dels atemptats. Els símptomes més freqüents són insomni, por, pensaments recurrents o dificultats per reprendre la vida social.

En els centres d'atenció primària i en les escoles és on es pot detectar si hi ha persones que necessitin ajuda. Per això, també s'ha acordat treballar conjuntament amb els equips d’assessorament pedagògic de les escoles –sobretot dels centres més pròxims a l’atemptat– per articular una actuació conjunta i abordar les necessitats d’atenció dels infants en l’àmbit psicològic i detectar possibles casos d’estrès posttraumàtic.

També s'ha plantejat realitzar grups psicoeducatius adreçats a la ciutadania, sobretot les persones més vulnerables, com ara gent gran, infants o col·lectius d’immigrants.

La reunió, encapçalada per Ortiz i Tarafa, ha servit per posar en comú el balanç de les actuacions fetes fins ara i per compartir estratègies per atendre futures necessitats que es puguin detectar per l’impacte psicològic de l'atemptat de la Rambla.