Societat 31/05/2019

La prohibició de fumar dins els cotxes arribarà l'any que ve

Salut i Trànsit ja treballen en la normativa, que pretén reduir a mínims el consum de tabac

G.g.g
2 min
La prohibició de fumar dins els cotxes arribarà l'estiu que ve.

El Govern vol prohibir, d'una vegada per totes, fumar dins els cotxes. El departament de Salut tempteja el terreny des del setembre passat, però aquest divendres, i coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac, la consellera Alba Vergés ha avançat que la Generalitat tindrà enllestida la nova llei antitabac a partir de l'any ve. Aquesta nova llei d'addiccions no permetrà fumar en instal·lacions esportives a l'aire lliure, a l'exterior de les parades de transport públic i a l'interior dels vehicles privats. En aquest cas, Salut es coordinarà amb el Servei Català de Trànsit per aplicar degudament la prohibició.

La mesura pretén reduir el consum de nicotina a Catalunya, que en els últims set anys ha anat reduint-se fins a arribar a mínims històrics el 2017 -el 24% de la població catalana fumava-. L'any passat, amb tot, la xifra va repuntar fins a un 25,6%. Encara que les dones d'entre 45 i 64 anys fumen més ara que fa un any, han passat del 18,5% al 20,5%, els homes segueixen sent més addictes a la nicotina: el 30,9% dels catalans amb edats compreses entre els 15 i els 44 anys fumen.

"El tabaquisme continua sent el principal problema prevenible de salut pública a casa nostra, el principal factor de risc per a la salut de les persones", ha denunciat el secretari de Salut Pública, Joan Guix. Per aquest motiu, la nova llei antitabac també equipararà els nous dispositius que han sorgit en els últims anys -com ara els cigarrets electrònics- a la regulació d'ús i publicitats dels productes convencionals de tabac.

"Com a Generalitat no ens podem quedar de braços plegats. La prevenció i el control del tabaquisme sempre han estat una prioritat per al departament, però ara redoblarem els esforços per intentar invertir aquesta tendència", ha explicat Vergés. En aquest sentit, el Govern estendrà a cinc metres el perímetre de prohibició als centres sanitaris i d'ensenyament i a les instal·lacions de l'administració pública.

Als parcs i jardins de París no es podrà fumar

L'Ajuntament de París ha aprovat la prohibició de fumar als 52 parcs i jardins de la ciutat. El dispositiu antitabac s'implementarà a partir del 8 de juny, segons ha anunciat el consistori aquest divendres, coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac. La mesura, que inclou una sanció de fins a 38 euros, ja es va posar en marxa fa un any en sis dels punts verds de la capital francesa. "Aquesta mesura millorarà la neteja i les condicions de vida de tots", apunta el consistori en un comunicat. París prohibeix fumar als parcs infantils des del 2015 i imposa multes als que deixen a l'espai públic les burilles de fins a 68 euros des del 2017.

stats