Fiscalitat

Proposta perquè l'IBI de les famílies monoparentals s'equipari amb el de les nombroses

ERC registra una proposició de llei al Senat perquè les bonificacions de l'impost siguin equiparables

2 min
La majoria de les famílies monoparentals són mares solteres.

MADRIDEl Senat debatrà fer extensives les actuals bonificacions de l'impost de béns immobles (IBI) que ara gaudeixen les famílies nombroses a les famílies monoparentals. La qüestió arribarà a la cambra alta espanyola després que el bloc d'esquerres format per ERC i EH Bildu registri aquest divendres al matí una proposició de llei per modificar la norma que regula les hisendes locals. En particular, es vol tocar l'article que regula "una bonificació de fins al 90% de la quota íntegra de l'impost [l'IBI]" a aquelles famílies que tenen la condició de nombroses.

En la proposició de llei, a la qual ha tingut accés l'ARA, es planteja modificar l'article 74.4 de la norma perquè quedi de la manera següent: "Les ordenances fiscals podran regular una bonificació de fins al 90% de la quota íntegra de l'impost a favor d'aquells subjectes passius que tinguin la condició de titulars de família nombrosa o de família monoparental. L'ordenança haurà d'especificar la classe i les característiques dels béns immobles afectats, durada, quantitat anual i altres aspectes formals de la bonificació, així com les condicions de comptabilitat d'altres beneficis fiscals".

La mesura és una reivindicació històrica de diferents col·lectius de famílies monoparentals, que en alguns municipis –l'IBI es gestiona a través dels ajuntaments, que són els que poden modificar-lo– ja han aconseguit bonificacions específiques. Malgrat tot, no són encara equiparables a les de les famílies nombroses. "La mesura esdevindria la conquesta d'un dret llargament reivindicat, que es traduiria en una millor qualitat de vida i més oportunitats per a totes aquestes famílies", defensa el portaveu adjunt d'ERC al Senat, Josep Maria Reniu, en declaracions a l'ARA.

Un milió de famílies amb habitatge propi

Al conjunt d'Espanya hi ha gairebé dos milions de llars monoparentals en què el fill conviu amb el progenitor i se superen els dos milions quan hi ha dos o més fills, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística. En el cas de les primeres llars, gairebé en un 80% el progenitor és una dona, principalment separada o viuda. "És evident que la desigualtat que pateixen les famílies monoparentals té un impacte directe en la qüestió de gènere i és un factor més de discriminació cap a les dones", afegeix Reniu.

Un milió d'aquestes famílies viuen en un habitatge en règim de propietat de compra, segons es desprèn de l'exposició de motius de la proposició de llei. Catalunya, Andalusia, el País Valencià i la Comunitat de Madrid són els territoris amb més nombre de llars monoparentals amb un sol fill. De fet, en el cas català es concentren el 17% de totes les llars monoparentals de l'Estat.

Prop d'unes 770.000 famílies nombroses es van beneficiar l'any 2020 d'haver pogut reduir fins a un 90% la quota íntegra de l'IBI. "És una qüestió que està acceptada de manera generalitzada com a forma de suport a aquestes famílies", recull la proposició, i per això "es considera igualment acceptable i col·lectivament desitjable equiparar aquesta situació a les famílies monoparentals". Ara la proposició s'ha de debatre i tramitar al Senat per poder fer el salt al Congrés de Diputats i continuar amb el tràmit ordinari fins que prosperi.

stats