Protecció Civil: "És important que no ens aglomerem tots al mateix lloc i que no canviem de bombolla"

478.000 vehicles s'han desplaçat per l'àrea metropolitana fins a les 18 hores coincidint amb la flexibilització del confinament comarcal

Efe / Ara
3 min
Excursionistes i famílies passen el dia al Parc Natural del Montseny.

Protecció Civil tem que aquest cap de setmana, el primer a Catalunya sense confinament comarcal des de Nadal per als grups bombolla, es registrin concentracions en espais naturals, i per això ha tornat a demanar als ciutadans que extremin la prudència durant els desplaçaments i quan arribin a la destinació. “Estem cansats i necessitem fer coses, sortir. Però fem-les amb mesures de seguretat", ha demanat la subdirectora de Protecció Civil a Catalunya, Imma Solé. Les declaracions cobren encara més sentit després que el Servei Català de Trànsit hagi registrat un augment del 51% en la mobilitat a les entrades i sortides de Barcelona: fins a les 18 hores, un total de 478.000 vehicles s'han desplaçat per l'àrea metropolitana.

Tot i l'evident repunt en la mobilitat viària, aquesta xifra representa un descens del 15% respecte a un dissabte equivalent del 2019. Ahir, en canvi, s’esperaven 930.000 moviments de vehicles i finalment se’n van registrar 870.000. A hores d'ara, la circulació a la xarxa viària catalana és força fluïda tot i que un accident a la C-58 a Montcada i Reixac ha provocat retencions a les Rondes de Barcelona, amb cues de fins tres quilòmetres a la Ronda Litoral (B-10) i de dos quilòmetres a la Ronda de Dalt (B-20).

"Aquest cap de setmana és possible que hi hagi sortides més curtes –ha indicat Solé en declaracions a Efe–, però és important que no ens aglomerem tots al mateix lloc. No és desplaçar-se a un lloc, sinó el que fem un cop hi hàgim arribat. I no canviar de bombolla". Protecció Civil admet que els desplaçaments se substitueixin aquest cap de setmana per uns altres als espais naturals, sobretot a les zones de muntanya on ha nevat en les últimes hores, per la qual cosa ha demanat "extremar la prudència" una vegada arribats a la destinació. 

Molts desplaçaments s'han fet a la muntanya i a les pistes d'esquí. "Sobretot gent de Barcelona que està desitjant sortir de la ciutat i de l'àrea metropolitana", ha explicat Montse Coberó, de la Confederació del Turisme Rural i Agroturisme de Catalunya, Turalcat. Les estacions de La Molina i Masella, a la Cerdanya, i també a les del Pallars, a Port Ainé i Espot, han rebut un volum de visitants força elevat, si bé no s’arriba a l’ocupació total per evitar aglomeracions.

Les zones de costa també són un pol d'atracció, tant per a visitants com per a persones que hi tenen la segona residència. Per exemple, Cambrils (Baix Camp), on famílies, grups reduïts i parelles han passejat, han fet compres als comerços dels carrers del voltant d'aquesta zona -el comerç no essencial ha reobert després de deu caps de setmana consecutius tancats- o han fet el vermut a les terrasses dels bars i restaurants. Els aparcaments públics de la Fageda d'en Jordà o del Parc del Montseny, en canvi, s'han tornat a omplir de vehicles des de primera hora del matí però no s'han produït ni cues ni aglomeracions. Els Mossos d'Esquadra han fet controls a l'entrada per certificar que a dins el cotxe hi viatjaven els integrants d'una sola bombolla.

Un control al Montseny en el primer dissabte sense confinament comarcal per als grups bombolla.

La situació epidemiològica a Catalunya no és bona, perquè s'estan registrant un miler de casos diaris, però encara no s'enfronta al pic d’una nova onada. "Ara es poden fer més coses que fa unes setmanes després de tres mesos de sacrificis, però sempre que sigui de manera responsable", afirma la física i investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom- SC) de la UPC, Clara Prats. Dins aquest comportament desitjat i prudent destaca la mobilitat responsable únicament amb la bombolla de convivència i, en cas que es faci una trobada amb algú d'un altre grup, a l'aire lliure, amb mascareta i sense fer activitats que suposin un risc com els àpats i pernoctar.

Què és una bombolla de convivència?

En els últims dies, segons Solé, la consulta que més ha atès Protecció Civil davant l'aixecament del confinament comarcal és quin tipus de contactes es poden tenir amb altres bombolles, una situació, ha subratllat, que es donarà també per Setmana Santa. "Estem demanant una forma de comportament", ha indicat, una actitud en què és important no canviar de bombolla de convivència, és a dir, la que es crea amb les persones amb qui es conviu, i no relaxar-se en les mesures de prevenció si entrem en contacte amb una altra, encara que sigui de la nostra família.

Solé ha reconegut que a Protecció Civil tenen problemes per explicar conceptes com bombolla i àmbit de convivència, que se circumscriuen "a les persones que viuen sota un mateix sostre, a la mateixa casa". "Si te'n vas fora, no creïs una altra bombolla amb familiars i amics. Hi ha diferents contactes –ha incidit–. Una altra cosa és que em trobi algú o vagi a visitar un familiar i ho faci amb mascareta, respectant la distància i en espais a l'aire lliure".

stats