Cas Hasél

Les protestes de suport a Pablo Hasél s'estenen a Madrid

La manifestació a la Puerta del Sol acaba amb càrregues, barricades, ferits i una desena de detinguts

2 min
Manifestants s'enfronten a la policia, a la plaça del Sol de Madrid

MadridLes protestes contra l'empresonament del cantant Pablo Hasél s'han estès fins a Madrid aquest dimecres, on també s'han acabat produint aldarulls. A les set de la tarda estava convocada una concentració de suport a la Puerta del Sol a la qual han participat centenars de persones i que s'ha desenvolupat pacíficament fins que els assistents han fet un intent de pujar per un carrer que dona a la plaça. S'ha produït un primer enfrontament amb el cordó policial que no ha anat a més, però aquest fet ha encès l'espurna del que després ha sigut gairebé una batalla campal.

Els manifestants han llançat pedres de dimensions considerables, ampolles, un telèfon d'una cabina, llaunes, cubells de brossa, entre altre material urbà, i els agents hi han respost amb múltiples càrregues policials que han causat set ferits, segons el SAMUR. Si bé hi ha hagut persones que han rebut cops de porra després de mantenir una actitud provocativa i de llançar objectes a la policia, d'altres han estat colpejades aleatòriament. Fonts policials informen que hi ha 15 detinguts.

La policia carrega contra els concentrats a la Puerta del Sol de Madrid

Després que aquest dimarts a Catalunya i València ja es produïssin les primeres mobilitzacions de protesta, aquest dimecres s'hi ha sumat Madrid. La Puerta del Sol és punt neuràlgic habitual de les mobilitzacions antifeixistes, però aquesta vegada el Movimiento Antirepresivo de Madrid, el sindicat CGT o el sindicat d'estudiants d'esquerra revolucionària ha aconseguit aglutinar un perfil de persones més enllà dels que acostumen a participar en aquest tipus de concentracions. "Llibertat Pablo Hasél", "A la monarquia jo empresonaria", "Vosaltres, feixistes, sou els terroristes" i "Amnistia i llibertat als detinguts per lluitar" han estat algunes de les proclames que s'han pogut escoltar.

Barricades, salves i gas pebre

La protesta ha derivat en enfrontaments i, després d'unes quantes intervencions dels agents en diversos punts de la plaça, la manifestació s'ha trencat. Bona part dels participants han abandonat el lloc i l'actuació policial ha derivat als carrers que surten de la plaça. Alguns assistents hi han muntat barricades –concretament una ha durat poc perquè els veïns l'han apagat llançant aigua des del balcó– i la Policia Nacional s'ha vist obligada a dispersar-se. Pels carrers del voltant de la cèntrica plaça madrilenya s'ha destrossat més mobiliari urbà, s'han trencat alguns vidres de comerços i els agents hi han respost disparant salves i gas pebre. S'han continuat sentint crits reclamant la llibertat de Hasél, combinats amb insults a la policia i instruccions per continuar els enfrontaments, que prop de les deu de la nit han acabat.

D'altra banda, també hi hagut manifestacions per la llibertat de Pablo Hasél a altres ciutats de l'estat, com Granada, Sevilla i Alacant. En la majoria dels casos han sigut protestes pacífiques, excepte a Granada, on els participants s'han concentrat davant de la Subdelegació del govern i han cremat diversos contenidors.

stats