Masclisme
Societat 05/04/2023

"Putes, sortiu dels vostres caus": la Fiscalia no veu delicte en els càntics masclistes d'un col·legi major de Madrid

El ministeri públic admet que les expressions van ser "irrespectuoses i insultants per a les dones" però arxiva el cas perquè no hi pot aplicar la llei del 'només sí és sí'

2 min
Entrada col·legi Elias Ahúja de Madrid

MadridLa Fiscalia de Madrid ha arxivat la investigació sobre càntics masclistes al col·legi major Elías Ahúja de Madrid. Admet que les expressions són "irrespectuoses i insultants per a les dones", però que no poden ser sancionades penalment com un delicte d'odi o contra la integritat moral ni tampoc es pot aplicar la llei del només sí és sí, perquè va entrar en vigor el 7 d'octubre, cinc dies després que es produïssin els fets. Va ser el 2 d'octubre de l'any passat, quan desenes d'estudiants van obrir les finestres de les seves habitacions cridant a les noies del col·legi major Santa Mónica: "Putes, sortiu dels vostres caus com conilles". La polèmica va acabar amb l'expulsió de l'estudiant que va iniciar els càntics, però ni dos mesos després va ser readmès.

Com les mesures disciplinàries del centre, la investigació judicial iniciada arran de la denúncia presentada pel Moviment contra la Intolerància també ha acabat en no res. La Fiscalia considera que els càntics, a banda de ser "irrespectuosos i insultants per a les dones", també suposen un "atac" a la seva "dignitat individual o col·lectiva". Ara bé, defensa que no es poden sancionar com un delicte d'odi perquè no s'ha acreditat una "motivació discriminatòria concreta" abans, durant i després dels fets.

No hi ha ofeses

Tampoc creu que pugui considerar-se un delicte contra la integritat moral perquè es necessitaria que "alguna de les persones destinatàries de les expressions", és a dir, les noies del col·legi major Santa Mónica, s'hagués sentit ofesa. I això la Fiscalia creu que no ha passat. "No consta que cap de les dones que es trobaven a la residència hagi denunciat els fets", argumenta el ministeri públic. De fet, el dia que va esclatar la polèmica, les noies d'aquest col·legi van difondre un comunicat a través de les xarxes en què expressaven la seva "disconformitat" amb els insults, però justificaven els fets com una "pràctica tradicional entre col·legis": "S'ha creat una impressió d'odi i masclisme que no pot estar més allunyada de la realitat".

La Fiscalia insisteix que als fets de l'Elías Ahúja no se'ls pot aplicar la reforma del delicte contra la integritat moral que es va fer a través de la llei del només sí és sí perquè aquesta norma encara no estava en vigor quan va passar tot plegat. Amb els canvis introduïts arran de la llei de llibertat sexual, es castiga els que es dirigeixen a una altra persona amb "expressions, comportaments o proposicions de caràcter sexual que creïn a la víctima una situació objectivament humiliant, hostil o intimidatòria, sense arribar a constituir altres delictes de major gravetat". La normativa imposa sancions que poden anar des d'ordres d'allunyament i localització fins a multes, però per cinc dies en el cas de l'Elías Ahúja no es pot aplicar.

stats