Masclisme
Societat 24/11/2022

Readmeten l'alumne del col·legi major de Madrid expulsat per l'assetjament masclista

La direcció del centre va decidir finalment fer-lo fora només durant 40 dies tot i haver dit que era definitiu

3 min
L'entrada del col·legi major Elías Ahúja de Madrid, en una imatge d'arxiu

BarcelonaQuan no fa ni dos mesos de l'episodi d'assetjament masclista protagonitzat pels estudiants del col·legi major Elías Ahuja, a Madrid, la polèmica va camí de quedar enterrada i sense gairebé conseqüències per als autors, almenys de portes endins. Segons ha avançat El País i ha confirmat l'ARA, el centre ha readmès l'estudiant que va fer fora per haver iniciat els càntics, tot i que inicialment va presentar l'expulsió com a definitiva. "El noi ha complert una sanció de 40 dies d'expulsió i ha tornat", afirmen des de l'oficina de comunicació del col·legi, i expliquen que la decisió de limitar el càstig la va prendre la direcció de l'Elías Ahuja amb l'aval de la Universitat Complutense, a la qual està adscrit el col·legi major.

Tal com va explicar l'ARA, aquest estudiant ja va ser l'únic que s'havia fet fora del centre arran del "Putes, sortiu dels vostres caus" que desenes de joves van dedicar a les estudiants del col·legi Santa Mónica, unes imatges que es van viralitzar a les xarxes socials. En un primer moment, però, el subdirector de l'Elías Ahuja, Álvaro Nieto, havia deixat entendre que hi hauria més expulsats, sense concretar-ne en cap moment la xifra. La readmissió, doncs, és la segona rectificació del centre pel que fa a les mesures anunciades després que el cas d'assetjament, que està sent investigat per la Fiscalia, encengués la polèmica a principis d'octubre. Segons les fonts consultades, limitar a només 40 dies l'expulsió de l'estudiant es va decidir després de parlar amb ell i analitzar els fets basant-se en el reglament intern en vigor.

Des de l'oficina de comunicació del col·legi expliquen que aquest reglament s'està "actualitzant" ara arran dels "incidents" al centre en el si de la comissió mixta que es va crear amb la Complutense, amb l'objectiu de "tipificar" els motius d'expulsió i "concretar" el nombre de dies en cada cas. Pel que fa a la resta de mesures arran de l'assetjament misogin dels alumnes, les mateixes fonts recorden que ja hi va haver una carta pública de disculpa a les alumnes i la direcció del Santa Mónica per part dels estudiants i que també participaran en uns tallers sobre "respecte, violència i convivència", que encara no tenen data. Destaquen, a més, que l'alumne va ser expulsat abans que es viralitzés el cas.

Apologia de la violació en un partit de rugbi

Més enllà dels fets al col·legi, en els últims dies un altre polèmic episodi ha implicat la Complutense, que ha obert una investigació per unes imatges posteriors a un partit de rugbi celebrat en un del campus de la universitat en què diversos joves fan novament càntics masclistes. En el vídeo, difós diumenge passat a les xarxes per l'Associació d'Estudiants Progressistes de la Facultat de Dret, se sent com diuen: "Violació, estupre, suborn... Qui domina? Dret! Els de medicina la tenen molt fina; els de farmàcia la tenen molt flàccida; els d'arquitectura la tenen poc dura... I és per això que a dret ens arriba fins al pit. I és per això que les nenes d'Info prefereixen... dret!"

En una nota publicada aquest dimarts, la universitat expressa el "total rebuig" als càntics i anuncia "una investigació per analitzar els fets i depurar responsabilitats". "Un cop analitzats els fets, la Complutense aplicarà les sancions corresponents als jugadors i als seus clubs esportius", afegeix, deixant clar que aquestes "inadmissibles actuacions" no tenen cabuda ni al campus ni en "cap àmbit de la societat".

stats