Masclisme

El col·legi major Elías Ahuja de Madrid només ha expulsat un noi per l'assetjament misogin

Els col·legials hauran de fer un curs obligatori de noves masculinitats

3 min
Entrada col·legi Elias Ahúja de Madrid

Madrid"Res, està tot oblidat", respon concisa una noia del col·legi major Santa Mónica, destinatària del "Putes, sortiu dels vostres caus com conilles. Sou unes putes nimfòmanes. Us prometo que follareu totes". Fa un mes de l'escenificació misògina dels alumnes del col·legi major Elías Ahuja de Madrid i l'episodi provoca molt recel per la revolada mediàtica que va tenir. Aquesta noia puja al cotxe i ja no contesta a una segona pregunta, com una altra resident del col·legi del costat, el Loyola, que ni tan sols atura el caminar. "Ja va passar", insisteix. Nois de l'Elías Ahuja miren amb desconfiança cares desconegudes i tampoc accepten preguntes. "Va haver-hi molta pressió mediàtica sobre els col·legials", comenta el subdirector del centre, Álvaro Nieto, en conversa amb l'ARA.

L'exercici de suposada transparència amb els fets per part de la direcció del col·legi també va acabar fa setmanes. L'Elías Ahuja ha decidit dur de portes endins la implementació de les mesures que van anunciar i rebutja explicar en quina fase estan. Ni tan sols Nieto vol confirmar si finalment només es va expulsar el noi que crida a l'inici del vídeo, contràriament a allò que ell mateix va dir als mitjans: que n'hi hauria més, però que no podia concretar la xifra perquè primer calia comunicar-ho als mateixos afectats. La Universitat Complutense, a la qual està adscrit el col·legi, va sol·licitar els informes dels dos centres implicats (Elías Ahuja, de nois, i el Santa Mónica, de noies), i, segons ha pogut saber l'ARA, el centre masculí ha resolt que no ha pogut identificar ningú més i, per tant, només s'ha expulsat el jove que crida a l'inici del vídeo.

Els nois es van disculpar amb les companyes del Santa Mónica en una carta pública i es van comprometre a participar en activitats solidàries i de voluntariat, així com en xerrades sobre igualtat de gènere. En paral·lel, la Complutense va obrir un expedient i ara està a sobre de l'execució de les mesures. Hi ha hagut reunions del rectorat i vicerectorat amb la direcció del col·legi i es va acordar que es farien canvis al reglament de règim intern per adaptar-se a l'esperit del conveni d'adscripció, en allò que fa referència a la "salvaguarda de la convivència pacífica". També s'elaborarà un protocol de relacions intercol·legials agafant de base un que ja existeix en matèria esportiva.

Cursos per a la direcció i els col·legials

La comissió mixta entre la universitat i el centre es tornarà a reunir al gener per avaluar la implementació de les mesures establertes per l'Elías Ahuja i, mentrestant, s'estan preparant els tallers i conferències de conscienciació per als estudiants i protocols per als equips directius. La Complutense n'ha preparat en tres àmbits: de resolució de conflicte i mediació, d'igualtat i abús, i un altre de llenguatge inclusiu i no discriminació. Per als nois serà obligatori un curs de noves masculinitats que impartirà la delegada d'igualtat de la Complutense, i també hi haurà xerrades en què hi hagin de participar les noies del Santa Mònica. El dia que tot va esclatar als mitjans algunes d'elles van expressar que no s'havien sentit ofeses i que acceptaven les disculpes.

Nieto subratlla que no vol donar detalls de res i que quan es produeixin aquests tallers no seran públics, per evitar que els mitjans s'hi acostin i "tallin" el seu desenvolupament. Des de l'Elías Ahuja tampoc es vol donar més informació sobre el noi expulsat –si ha pogut reubicar-se en alguna altra residència, per exemple–, ni ho fan els estudiants que l'ARA ha pogut interpel·lar pels voltants. "Ni idea", "No ho sé", repeteixen. Mentrestant, la Fiscalia continua amb les diligències obertes per aclarir si els crits masclistes constitueixen algun delicte.

stats