Societat 31/05/2019

"Que ensenyin el pis als compradors amb tu a dins és molt humiliant"

El Sindicat de Llogaters aconsegueix que una empresa rebaixi el lloguer a un inquilí "assetjat"

Natàlia Vila
3 min
Górriz ha aconseguit un contracte de set anys amb un lloguer assequible per als seus ingressos

BarcelonaEl Sindicat de Llogaters ha explicat aquest matí que ha aconseguit que una gran empresa que va comprar un bloc sencer de Barcelona per rehabilitar-lo i revendre'l ha acceptat allargar el lloguer (fins a set anys) i rebaixar la mensualitat a un veí que no volia marxar de l'immoble i reclamava ser renovat. Els portaveus del sindicat també han assegurat que l'home, l'últim que quedava a l'immoble, va patir "assetjament psicològic" durant mesos per part de la propietat, l'empresa Sun Peak.

Jaume Górriz és l'únic veí del bloc del carrer Baró de la Barre 38, al barri de Vallcarca, a Barcelona, que va decidir quedar-se i lluitar per aconseguir un lloguer assumible quan l'edifici -que inicialment pertanyia a una de les veïnes del bloc- va canviar de mans, la primavera passada. "La que era la propietària de tot el bloc, que vivia a l'àtic, es va mudar a Madrid i va decidir vendre-ho tot a l'empresa Sun Peak", recorda Górriz. Aquesta empresa, fundada el 2009, es dedica a la compra, rehabilitació i posterior venda d'edificis sencers i, segons la seva web, ja han fet més d'una desena d'operacions a Barcelona.

"A mi ningú em va avisar que l'edifici havia canviat de mans, més aviat m'ho van amagar", explica Górriz, que assegura que va lligar caps sol, perquè al bloc hi ha va començar a haver-hi molts moviments d'obres. Segons aquest testimoni, temps després els veïns van rebre una carta sense remitent a la bústia en què se'ls informava del canvi de propietat. "A partir d'aquí van començar a no renovar els contractes que vencien i a fer fora els veïns", explica Górriz, que relata que quan la majoria de pisos van estar buits l'empresa va començar a fer obres i va començar amb "l'assetjament psicològic".

"Van fer obres alhora al pis de dalt, al del costat i al de baix. Durant mesos vaig estar suportant vibracions i cops molt molestos. Fins i tot van fer caure un prestatge i em van foradar una paret", explica. "Després van començar a fer talls de llum i d'aigua, sense cap avís previ", assegura Górriz i corrobora el Sindicat de Llogaters.

Segons aquest veí, a qui encara li quedava un any de contracte per davant, l'empresa també el va pressionar per deixar entrar compradors a veure el pis. "Em van proposar rebaixar-me el lloguer a la meitat si deixava entrar visites de possibles compradors, però jo m'hi vaig negar", relata. Segons el seu testimoni, fins i tot amb aquesta negativa, l'empresa va trobar la manera d'ensenyar el seu habitatge a tercers. "Que ensenyin el pis on vius a possibles compradors amb tu a dins és molt humiliant", admet Górriz.

Una rebaixa de 705 a 675 euros

Górriz va posar el cas en mans del sindicat del barri de Vallcarca i del Sindicat de Llogaters, que van parlar amb els paletes per minimitzar les molèsties a aquest veí. Unes setmanes més tard van començar les negociacions directament amb l'empresa per renovar el contracte de Górriz. Després de diverses trobades, l'empresa es va avenir a rebaixar la proposta inicial de lloguer de 800 euros al mes durant 3 anys (actualment paga 705 euros) fins a un import de 675 euros durant set anys de contracte. "Les persones tenen drets i nosaltres volem respectar-los", van assegurar contactats per l'ARA fonts de la companyia, que no van voler fer més declaracions.

Segons els sindicats que han fet possible aquest acord, "haver aconseguit això significa que fins a les empreses especuladores saben que els preus són massa alts, estan tocant sostre i són conscients que no poden seguir inflant la bombolla".

Górriz, que encara viu al seu pis, assegura que ara l'empresa ha començat a vendre els pisos a petits inversors. "Els que han comprat els volen per llogar-los, no pas per viure-hi", explica aquest veí que encara resisteix. "Ara els llogaters són estrangers de molts diners, l'altre dia a l'ascensor vaig voler saludar i em van contestar: «I don't speak spanish»".

stats