Societat 04/03/2021

Onze graus universitaris catalans, entre els 50 millors del món de la seva disciplina

Catalunya té més carreres al top 50 que la resta de l'Estat

2 min
Imatge d'arxiu de l'edifici central de la Universitat de Barcelona

BarcelonaFins a onze graus de diferents universitats públiques i privades catalanes estan al top 50 dels millors del món en la seva disciplina. Així ho indica el rànquing Quacquarelli Symonds (QS), que cada any analitza les millors universitats en termes generals però també de forma dividida entre 51 especialitats. QS té en compte sobretot la investigació que es duu a terme a les universitats: analitza la reputació entre els acadèmics, la fama dels professors i la qualitat dels investigadors en funció de les citacions dels seus articles, entre altres factors.

Així, la Universitat de Barcelona (UB) és el centre universitari de Catalunya i de tot l'Estat que ofereix més graus, fins a cinc, que entren en el top 50 a escala mundial. En la disciplina d'anatomia i fisiologia, la UB es troba en la posició 14, en la d'història en la 34, en la d'arqueologia en la 47, en la de biblioteconomia i gestió de la informació en la 43 i en la de filosofia en la 45. Respecte a l'any passat, la UB ha desaparegut de les 50 millors posicions en educació, però ho ha compensat amb l'entrada de biblioteconomia i gestió de la informació.

També es consoliden en el rànquing els graus relacionats amb les ciències veterinàries de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en la posició 31, el d'empresarials d'ESADE (21), el d'hostaleria de Sant Pol (30) i els d'arquitectura i d'enginyeries civils i d'estructures de la Universitat Politècnica (21 i 38). A més, el grau relacionat amb l'hostaleria i la direcció d'hotels de la Universitat Ramon Llull ha escalat enguany fins al 45è lloc.

Així, hi ha més graus universitaris només a Catalunya que han entrat en el top 50 que en tota la resta de l'Estat. Després de Barcelona, la capital que té més carreres en posicions altes és Madrid: les relacionades amb odontologia de la Universitat Complutense (17), amb economia a la Universitat Carlos III (45), amb enginyeries civils i d'estructures, amb enginyeries mineres i amb enginyeries mecàniques a la Universitat Politècnica de Madrid (28, 38 i 49) i amb ciències veterinàries a la Universitat Complutense (34). A la resta d'Espanya, en el camp de la història, la Universitat de Salamanca ocupa el segon lloc, i la de Sevilla, el número 42.

Els resultats, que evidencien el lideratge de les universitats britàniques i americanes i en què comencen a despuntar els centres asiàtics, suposen una petita millora per a les universitats catalanes. L'any passat van despuntar en les 50 primeres posicions d'aquest rànquing deu carreres universitàries i, fa cinc anys, només cinc.

stats