Societat 02/05/2019

“Miro qui hi ha al carrer abans de sortir”

El veïns del carrer Hospital responen amb cassolades a les amenaces de carteristes i traficants

Jordi Mumbrú
4 min
Agents de la Guàrdia Urbana a la cantonada on els veïns denuncien inseguretat

Barcelona“Aquesta claveguera està embussada”, va dir la Manoli. En aquell moment, el carrer Riera Baixa estava ple de gent que allargava la sobretaula d’una paella popular que els veïns havien organitzat. Era dissabte a la tarda. Entre alguns voluntaris van aixecar la pesada reixa de ferro i van descobrir que a sota hi havia una bossa que feia de tap.

Quan van retirar la bossa -i mentre la claveguera s’empassava tota l’aigua acumulada-, els veïns es van adonar que acabaven de descobrir un dels amagatalls dels carteristes del barri. “A dins hi havia desenes de DNI, la majoria estrangers, i targetes de crèdit”, explica Santi González, un dels veïns i comerciants del carrer que van presenciar els fets.

Els veïns van avisar de seguida els Mossos d’Esquadra, però als barris com el Raval les notícies volen i abans que arribessin els agents s’hi va acostar un petit delinqüent que tothom coneix. “Va venir un dels homes que compren els mòbils i tot el que els nois han robat i ens va oferir 20 euros per cada carnet”. Els veïns li van dir que no, que marxés, però ell hi va insistir. Hi va haver una petita discussió amb amenaces incloses que van continuar fins i tot després de l’arribada dels agents. “És que el carrer els pertany”, lamenta Judith Gaitán, veïna del barri i víctima d’insults i amenaces.

Els veïns de la zona ja fa temps que denuncien que a es viu una situació d’“emergència”, ja que sempre hi ha una quarantena de nois que “fan assetjaments masclistes a les veïnes” i que “roben constantment, es barallen entre ells i compren droga”. També hi ha persones -els veïns s’hi refereixen com a “màfia”- que venen a comprar-los als nois el que han robat durant el dia. Segurament la bossa plena de documents trobada a la claveguera és seva. Fins al mes de març, en aquesta mateixa cantonada hi havia una perruqueria on els joves carteristes també podien vendre el botí de les estrebades. Finalment, el fals perruquer va haver de marxar a causa de la pressió dels veïns, que li van fer creure que el denunciarien als mitjans de comunicació. “Aquella mateixa nit el perruquer es va traslladar a un local que hi ha dos carrers més amunt”, diu González entre orgullós per haver-lo fet fora i resignat perquè només han aconseguit traslladar el problema a una altra banda.

La sensació de perill ja provoca que fins i tot algunes veïnes, abans de sortir de casa per anar a comprar, comprovin des del balcó si hi ha els nois a la cantonada. “Miro qui hi ha al carrer abans de sortir de casa”, reconeix una veïna. De tant en tant, com ahir al matí, hi ha una parella d’agents, moment en què es pot sortir de casa. Si els policies no hi són, hi ha els joves, i val més esperar a un altre moment per anar a comprar, asseguren els veïns.

Amenaces i discussions

González, membre d’Acció Raval, reconeix que s’ha notat un esforç de la Guàrdia Urbana i que des de l’entitat tenen contacte constant amb la regidora del districte, Gala Pin, però lamenta que se senten completament oblidats pels Mossos d’Esquadra i la conselleria d’Interior. “Que no ens diguin que no tenen prou efectius, perquè quan els interessa venen nou furgonetes de policia per desnonar una veïna de 80 anys”, retreu González. “Què hem de fer? Organitzar-nos i perseguir-los amb bastons? Creiem que no. Creiem que hem de fer el que estem fent”, continua.

Després de les amenaces rebudes per l’incident de la bossa, els veïns i comerciants, aplegats a la plataforma Acció Riera Baixa, han decidit començar a fer cassolades cada dissabte al vespre davant dels mateixos carteristes i camells. Per augmentar encara més la pressió, els comerciants s’armaran de valor i deixaran de vendre a totes les persones que provoquen problemes al barri. “Però per dir-li a un d’ells que no li servim un cafè, ens cal saber que hi ha una parella de policies”, diu González. Fins ara els veïns sempre han evitat la confrontació, i ignoren quines poden ser les conseqüències de les cassolades i d’aquesta voluntat de plantar cara als carteristes i traficants.

“Tinc un bastó darrere la porta”

La Inés viu a la perillosa cantonada. Ella és una de les veïnes que han patit amenaces. Té dos nens petits i, per defensar-los, té un bastó darrere la porta. “Al meu fill li han intentat robar el patinet dos cops. Perquè patini tranquil, surto al carrer amb una cadira i el bastó”, diu. La Marisa Vázquez, en lloc d’un bastó es va haver de fer acompanyar per dues veïnes i els seus gossos per anar diumenge a les 8 del matí al col·legi electoral on era suplent de mesa. “A aquella hora era massa perillós anar sola”, diu. “He viscut tota la vida al barri i sempre he vist dos o tres homes amb mala pinta, però trenta són massa”.

Ferit greu amb una navalla un menor tutelat

Un menor tutelat per la Generalitat va resultar ferit greu ahir a la matinada, al voltant de les cinc, a Barcelona, al ser apunyalat per un altre jove, de 18 anys i nacionalitat marroquina, que va ser detingut pels Mossos d’Esquadra. El menor estranger s’havia escapat dimarts d’un centre del sistema de protecció, i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies havia denunciat la seva desaparició a la policia perquè el localitzessin. La baralla es va produir al carrer Tàpies, a prop del carrer Nou de la Rambla i a tocar de la comissaria dels Mossos de Ciutat Vella, per motius que es desconeixen. Els agents van sortir a socórrer el menor quan van sentir un crit molt a prop de les seves dependències. El ferit va ser traslladat al centre sanitari Pere Camps i després a l’Hospital del Mar, on va ser operat d’urgència. Mentre els metges atenien la víctima l’agressor es va presentar a la comissaria i va manifestar que era l’autor de la ganivetada. Després de ser atès pels metges, perquè també havia patit lesions, el noi va quedar detingut. Segons la policia, els dos joves havien discutit al llarg de la nit. Ara el menor està estable. El departament d’Afers Socials i Famílies denunciarà l’autor de l’apunyalament i es personarà com a acusació particular.

stats