Càncer de mama: menys mamografies i més tard

La Societat Americana contra el Càncer canvia radicalment de postura respecte el cribatge

Les dones haurien de fer-se les mamografies més tard i amb menys freqüència. Un dels grups més respectats i influents en el continu debat sobre el cribatge en el càncer de mama, la Societat Americana contra el Càncer (ACS), ha publicat aquest dimarts les noves directrius per a la prevenció d’aquesta malaltia, on fa un canvi de postura interessant.

50 a 69 anys

A Catalunya, la recomanació és que aquesta franja d'edat es faci mamografies cada dos anys

Fins ara l’ACS havia mantingut una de les posicions més agressives pel que fa a la detecció del càncer de mama recomanant començar les mamografies i les exploracions als 40 anys, i fer-les una vegada a l’any. En les noves directrius, en canvi, s’aconsella a les dones amb un risc mitjà de patir càncer de mama començar les revisions als 45 i mantenir-les una vegada a l’any fins als 54. A partir d’aquí, recomanen que se’n facin una cada dos anys.

[A Catalunya, la recomanació és que totes les dones d’entre 50 i 69 anys es facin mamografies cada dos anys i no anualment, com es fa en alguns centres privats. I en dones menors de 50 anys sense factors de risc de càncer de mama no es recomana fer mamografies rutinàries.]

L’ACS també va anunciar que ja no aconsella les exploracions clíniques mamàries–a través de les quals es busquen possibles bonys– per a les dones que no hagin tingut mai cap símptoma d’anormalitat als pits. L’organisme havia recomanat en el passat aquest tipus d’exàmens també a partir dels 40 anys de manera anual.

Aquest canvi de parer evidencia que les mamografies són imperfectes, que són menys útils en dones joves, i que tenen seriosos inconvenients, com ara els falsos positius, que forcen a noves proves, fins i tot biòpsies. Així i tot, sembla poc probable que el canvi de parer d’aquesta organització resolgui la qüestió del cribatge. Altres grups d’influència recomanen mamografies més precoces i més freqüents; i n’hi ha que n’aconsellen menys. Això deixa les dones i els seus metges amb la necessitat de triar entre els múltiples missatges que els arriben.

La llibertat de cada dona

De fet, tot i que les noves directrius de la Societat Americana contra el Càncer difereixen remarcablement de les anteriors, l’organisme ha mesurat molt el seu llenguatge per deixar llibertat a les preferències de cada dona. Tot i que ja no recomanin les mamografies per a les dones d’entre 40 i 44 anys, subratllen que tot i així “haurien de tenir l’oportunitat” de fer-se-les si volen, igual que les dones a partir dels 55 anys. Aquestes directrius s’apliquen només a les dones amb un risc mitjà de tenir càncer de pit. És a dir, aquelles que no presenten antecedents de la malaltia o factors de risc basats en mutacions genètiques, casos a la família o altres problemes mèdics.

45 anys

El risc de desenvolupar un càncer de mama augmenta a partir dels 45 anys

El canvi de política és el resultat d’una revisió exhaustiva de les diverses dades i recerques que hi ha sobre el càncer de mama, que l’ACS estudia de manera regular. L’última revisió exhaustiva va ser el 2003, i la que van presentar ahir és el resultat de dos anys de feina.

Una de les explicacions darrere de les noves directrius és que el càncer de mama no és suficientment habitual en dones de menys de 45 anys perquè pagui la pena fer-se mamografies. A partir d’aquesta edat, el risc augmenta prou per justificar-les una vegada a l’any, diuen els estudis. El risc de desenvolupar un càncer de mama durant els següents cinc anys és del 0,6% en les dones dels 40 als 44 anys; del 0,9% dels 45 als 49; i de l’1,1% dels 50 al 54. El risc augmenta a poc a poc amb l’edat, però als 55, quan la majoria de dones tenen la menopausa, els tumors són menys agressius