Societat 30/04/2021

La regió de Lleida confia en consolidar el descens de contagis

Augmenten els casos de covid a les comarques de la Noguera, la Garrotxa i l'Anoia

2 min
Incidencia Acumulada 26 abril mapa

GironaLa regió sanitària de Lleida continua registrant un nombre elevat de casos, però sembla que el virus dona una treva. Això es constata de les xifres de Dadescovid.cat: si fins fa dues setmanes registrava un miler de nous casos setmanals, entre el 20 i el 26 d’abril han disminuït fins a 836. També s’ha reduït la incidència acumulada –de 552 a 499– i la velocitat de reproducció (Rt), que ha passat d’1,03 a 0,88, que vol dir que cada 100 nous positius se'n contagien 88 més. “Sembla que estem en una situació estable. Portem uns dies amb la situació controlada i amb menys pacients covid. No vull dir-ho molt alt per si de cas, però sembla que va a la baixa”, indica el metge del servei d'urgències de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida Oriol Yuguero, que afegeix que els pròxims dies es confirmarà, o no, si ja poden “respirar tranquils”. 

Des del centre hospitalari estan investigant si hi ha algun factor a les terres de Ponent que expliqui l’alta incidència que fa setmanes que es registra. “No sabem si tenim un percentatge més alt de persones de risc com diabètics o hipertensos, o si potser hi ha alguna característica ambiental del pla de Lleida, com les pressions atmosfèriques, o si és la mobilitat comarcal. De moment són tot hipòtesis, ara hi estem treballant”, exposa Yuguero.

Per comarques, la que registra una incidència acumulada (IA) més alta de Catalunya és el Pallars Sobirà (972 casos per cada 100.000 habitants), però tots els indicadors han millorat registres respecte a la setmana passada: la IA ha passat de 1.231 a 972; la Rt, de 0,96 a 0,64, i els nous casos setmanals, de 37 a 23. 

Una tendència que també ha seguit el Pla d’Urgell (la incidència ha disminuït de 817 a 704 i la Rt ha passat d'1,04 a 0,93), mentre que, per contra, la Noguera porta tres setmanes amb els indicadors a l’alça: el nombre de nous casos setmanals ha escalat de 103 a 124 i als 138 detectats entre el 20 i 26 d’abril. La majoria (72) es van registrar a Balaguer, seguit d’Albesa, on preocupa l’augment dels últims set dies: de 8 a 20 nous contagiats. 

Els contagis a Girona, a l'alça

“La regió de Girona ens preocupa perquè està pujant, tot i que encara presenta incidències inferiors que a Lleida”, valora l’investigador del Biocomsc-UPC Enric Àlvarez. Tant al Pla de l'Estany com a l’Alt i el Baix Empordà hi ha hagut un creixement dels contagis setmanals, així com a la Garrotxa, on el virus segueix augmentant. L'última setmana s’hi han detectat 151 nous casos (33 més que l’anterior) i la majoria (128) es concentren a la capital, Olot, seguit de Sant Joan de les Fonts (6), la Vall de Bianya (5) i les Preses (4). 

Així mateix, han empitjorat les dades a l’Anoia, especialment al municipi de Calaf, on en un mes han passat de 7 a 72 contagis nous. També sumen positius a Vilanova del Camí (de 43 a 58) i a Piera (de 20 a 25). Per contra, la capital, Igualada, millora: de 125 a 101 casos setmanals. 

A la Terra Alta, tot i tenir una incidència acumulada molt alta, s'han registrat menys positius: de 66 a 36 en set dies. La comarca va presentar poca incidència entre el gener i l'abril, però a principis d’aquest mes va començar a pujar. La majoria de nous malalts es concentren a Gandesa (16 de 36), seguit de Vilalba dels Arcs (6) i Arnes (6). 

stats