Repunt de contagis i defuncions a les residències

Salut afirma que les vacunes funcionen “extraordinàriament” bé i que han evitat moltes morts

3 min
Una residència de Barcelona, en una imatge d'arxiu

GironaL’explosió de contagis registrats en les últimes setmanes han arribat també a les residències de gent gran i de persones amb discapacitat. En les últimes dues setmanes hi hagut un repunt tant dels positius com de les defuncions: si fa 15 dies hi havia 89 casos, l'última setmana són 597 (+570%). Així mateix, ha augmentat el nombre d’usuaris morts amb covid: si fa dues setmanes es va detectar una sola defunció, entre el 18 i el 24 de juliol han pujat fins a 30 les morts setmanals. Una xifra que, a final de mes, serà més alta: els dies 25 i 26 hi ha comptabilitzades 15 defuncions més, però són xifres que no estan consolidades i que podrien créixer en els pròxims dies. 

Tot i aquest repunt detectat aquest mes, les xifres contrasten amb les registrades en els mesos anteriors: a mesura que va anar creixent el nombre d’usuaris vacunats, van anar disminuint les defuncions. Així, si al gener –quan es va iniciar el procés d’immunització– es registraven 632 usuaris morts, al febrer van baixar fins a 202. Al març i a l’abril la caiguda va ser més gran (45 i 37, respectivament), fins a arribar a les xifres del maig (15) i el juny (5), el mínim obtingut en tota la pandèmia.  

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assenyalat que el 86,4% dels contagiats i el 95% de les persones mortes aquest juliol tenien la pauta completa de vacunació, però ha recalcat que això no significa que les vacunes no funcionin. “Són persones que tenen patologies de base i que tenen una vulnerabilitat molt important. I quan agafen el covid pot fer desestabilitzar la malaltia de base i que hi hagi mortalitat”, ha subratllat. 

Cabezas ha indicat que ara les defuncions a les residències representen el 7% de totes les morts a Catalunya, quan havien representat el 40%. “Les vacunes funcionen magníficament i claríssimament han evitat moltes morts. Si la majoria dels que moren estan vacunats és perquè la gran majoria d’usuaris estan vacunats, és una qüestió numèrica. Però les vacunes han sigut extraordinàriament efectives en l’entorn residencial”, ha insistit. 

De fet, només cal mirar les xifres de l’abril de l’any passat per veure la magnitud de la tragèdia que el covid va provocar en aquests centres: de les 7.423 defuncions registrades a Catalunya, 4.302 (el 58%) van ser usuaris de residències.  

En aquest sentit, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, ha afegit que, a partir dels 85 anys, sol haver-hi altres malalties greus, com per exemple una leucèmia crònica o grans cardiopaties. “I pot ser que, en algun cas, el covid no hagi provocat la mort perquè la vacuna l’ha frenat, però sí que ha provocat que es descompensi la seva malaltia i que això l’hagi fet empitjorar”. “Però és veritat que és espectacular l’efecte que han tingut les vacunes en aquest sector de la població”, ha deixat clar. 

Trobar un punt d'equilibri entre la protecció i la socialització

La secretària de Salut Pública ha exposat que, a pesar que les residències són un entorn molt protegit, el virus pot entrar-hi a través dels familiars, dels treballadors o per alguna de les sortides que fan els usuaris. Per detectar ràpidament els casos, Cabezas ha assegurat que es fan cribatges periòdics entre els treballadors vacunats i no vacunats. 

Pel que fa al nou protocol que van implantar la setmana passada en aquesta tipologia de centres –i que inclou, entre d’altres, l’obligació de fer un test als familiars–, la secretària de Salut Pública ha afirmat que cada setmana van monitoritzant la situació epidemiològica, però creu que s’ha trobat un “punt d’equilibri” entre mantenir la protecció contra els contagis i mantenir, alhora, el vessant social dels residents. “Estem veient que les mesures de la setmana passada estan fent efecte i que hi hagut una petita davallada en el nombre de casos. Però al grup de treball sempre reflexionem si cal ajustar les mesures que tenim. Ho anirem veient”, ha dit. 

stats