Societat 18/05/2021

El responsable de la investigació de l'1-O, 'Tácito', passa a la cúpula de la Guàrdia Civil de Barcelona

El tinent coronel Daniel Baena deixa el càrrec de responsable de la policia judicial del cos a Catalunya i ja no dirigirà investigacions

Ara
3 min
El cap policial que investiga el Procés carrega contra polítics i Mossos amb un perfil ocult a Twitter

BarcelonaEl responsable de la investigació de l'1-O, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, conegut com a Tácito per la sospita que utilitzava aquest nom a Twitter per carregar contra el Procés, abandonarà el càrrec com a responsable de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, des del qual dirigia investigacions sobre presumptes delictes relacionats amb l'independentisme, i passarà a tenir un lloc de gestió: serà el segon del cap de la comandància del cos a Barcelona. El nou destí s'ha publicat ja al Butlletí Oficial de la Guàrdia Civil aquest dimarts, segons ha avançat Europa Press. El nou cap, que prendrà possessió l'11 de juny, serà el coronel Pedro Antonio Pizarro de Medina.

Ell mateix havia demanat el càrrec, que havia quedat vacant. Tot i això, Eldiario.es ha avançat que la petició de Baena arriba després que els seus superiors li traslladessin "queixes de coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional i altres unitats del cos". Malgrat les crítiques, la seva tasca com a responsable de la policia judicial havia rebut l'aval del general Pedro Garrido, que fa poques setmanes va deixar el càrrec de cap de la Guàrdia Civil a Catalunya després de quatre anys.

Les diligències dirigides per Baena han permès instruir nombroses causes que han afectat els últims anys els líders independentistes, principalment per les investigacions que van derivar en el judici que va condemnar els membres del Govern, la presidenta del Parlament i els líders de l'ANC i Òmnium per haver impulsat el referèndum de l'1-O. Baena va declarar com a testimoni en aquests procediments i també en el judici a la cúpula dels Mossos d'Esquadra, que va acabar amb l'absolució del major Josep Lluís Trapero. També ha impulsat altres investigacions contra l'entorn de Carles Puigdemont i contra els CDR.

De fet, Baena deixa el càrrec de la unitat de la policia judicial quan la macrocausa Voloh –primer coneguda com a operació Volhov– encara està en fase d'instrucció i en la qual Baena, a les ordres del titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, va detenir 21 persones. Aquella peça, en un principi enfocada en un presumpte cas de corrupció, arriba fins al Tsunami Democràtic i s'investiga si la Generalitat va desviar diners públics per finançar l'estada de Puigdemont a Waterloo, entre més derivades.

La polèmica de 'Tácito'

L'opinió pública va descobrir el nom de Daniel Baena sobretot arran d'una investigació del diari Público, que va difondre que el tinent coronel s'ocultava a les xarxes socials sota el pseudònim de Tácito (@nmaquiavelo1984). Amb aquest sobrenom i amb la descripció de "politòleg" criticava polítics als quals ell mateix investigava en les tres causes obertes sobre l'1 d'Octubre per presumpta sedició i rebel·lió, periodistes i les actuacions dels Mossos i les entitats i partits sobiranistes.

Tot i que Público va difondre una conversa telefònica amb el tinent coronel en què acabava admetent que gestionava el perfil juntament amb altres persones –"Jo no soc l'únic, eh?!", es defensava–, Baena sempre ha negat públicament que fos el propietari del compte o que participés en la gestió. "Hi ha hagut una associació d’un compte amb mi, perquè des d’un compte personal jo seguia aquell compte i una informació periodística va publicar això", es va defensar. Malgrat que els advocats de la defensa van demanar a la jutge del 13 que investigués si es tractava de la mateixa persona, la magistrada ho va rebutjar.

La jutge va explicar que no tenia "transcendència ni rellevància" investigar si el cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil publicava piulades contra els polítics que investigava, perquè "la validesa de la seva actuació professional, elaborant atestats i informes i coordinant una investigació [que, no s'ha d'oblidar, dirigeix un jutjat instructor] no depèn de la ideologia que pugui tenir". Les defenses havien demanat que la jutge instés a Twitter a certificar l'adreça dels ordinadors des d'on Tácito havia fet determinades piulades per comprovar si tenien alguna vinculació amb el tinent coronel de la Guàrdia Civil. Argumentaven que si es demostrava que Baena i Tácito eren la mateixa persona, la investigació i els informes policials de la investigació signats pel tinent coronel s'havien d'invalidar.

* La versió original d'aquesta notícia deia, per error, que Daniel Baena passaria a ser el cap de la comandància de Barcelona, però en realitat passa a ser el número dos.

stats