Societat 23/01/2016

La resposta a les 'okupacions' de biblioteques: Barcelona obrirà més sales d'estudi

Després de reunir-se amb els estudiants, l'Ajuntament ha decidit obrir de forma extraordinària dos espais més els caps de setmana de gener i estudia mesures més a llarg termini

Maria Ortega
2 min
El mapa de les sales d'estudi anterior a la decisió d'obrir-ne dues d'extra

BarcelonaEl malestar estudiantil per la "falta" d'espais on estudiar a Barcelona durant els períodes d'exàmens es va fer sentir el cap de setmana passat en forma d''okupacions' de biblioteques. En concret, dues: la de Vapor Vell, a Sants, i la de Josep M. Ainaud de Lasarte, a la Sagrada Família, en una mobilització promoguda per Arran Barcelona –moviment juvenil vinculat a la CUP–. Reivindicaven que l'oferta de sales d'estudi a Barcelona és escassa. Sobretot els caps de setmana. I la protesta es va deixar diumenge en 'standby' a l'espera dels resultats que donessin les converses que els joves havien de tenir amb els representants de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament i del Consorci de Biblioteques. La reunió va tenir lloc dijous i el resultat ha estat la decisió municipal d'obrir de forma extraordinària dues sales d'estudis els caps de setmana de gener, de 9.00 h a 21.00 h.

En concret, obriran les sales d’estudi situades a la biblioteca del Poble-sec i a la de la Sagrada Família. I, segons ha concretat el consistori en un comunicat, d'aquesta manera s'amplia l'oferta que ja hi ha a la ciutat: 8 sales d'estudi permanents (obertes durant tot l'any, de dilluns a divendres, de 21.00 h a 1.00 h) i 17 sales d’estudi puntuals (obertes en període d'exàmens i el cap de setmana previ a la selectivitat amb els mateixos horaris que les permanents). L'Ajuntament, tot i avenir-se a aquesta mesura, fa una crida a la coresponsabilitat de les universitats i altres agents implicats a sumar-se al grup de treball per buscar solucions a les demandes dels estudiants i considera que aquests centres també han d'ampliar l'oferta d'espais i horaris.

En la reunió entre els representants dels estudiants i l'Ajuntament hi va participar el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, que és, també, president del Consorci de Biblioteques. Un tuit d'Asens va generar polèmica diumenge passat perquè el tinent d'alcalde va donar difusió a l'acció de protesta dels estudiants a les biblioteques i, des dels grups de l'oposició, se li va retreure que no prengués ell com a responsable polític mesures per solucionar la situació.

La comissionada de Cultura, Berta Sureda, també va participar en la trobada, durant la qual es va proposar als estudiants la creació d'un grup de treball per parlar d'una solució més definitiva de cara a la pròxima convocatòria d'exàmens, abans del 15 de maig. Aquesta taula analitzarà les necessitats dels estudiants, els serveis existents i els usos que se'n fan. El consistori no descarta habilitar espais als districtes on les estadístiques demostrin que cal reforçar les aules d'estudi o, fins i tot, a les biblioteques dels instituts.

Radiografia: 40 biblioteques i només 8 sales d'estudi nocturnes

Barcelona té un consorci de 40 biblioteques públiques que està gestionat conjuntament per la Diputació i l’Ajuntament. Els seus horaris són similars: obren entre les 9.00 h i les 10.00 h fins a les 14.00 h, i de les 16.00 h a les 20.00-21.00 h. D'aquestes 40, només 8 tenen sales d'estudi que funcionen fins a la 1.00 h de dilluns a divendres, una xifra que augmenta fins a 25 –incloent-hi també algun centre cívic– en època d'exàmens universitaris, actualment del 7 de gener al 5 de febrer. L'oferta, però, és gairebé nul·la els caps de setmana: només algunes biblioteques obren els dissabtes i les sales d'estudi estan totes tancades.

stats