Restriccions que duraran tot l'estiu: restauració i oci fins a les 00.30 h i trobades d'un màxim de 10 persones

Salut admet que aquest cap de setmana s'arribarà als 500 ingressats a les UCI

2 min

BarcelonaLa situació epidemiològica actual de Catalunya ha portat el Govern a assumir que algunes de les restriccions que hi ha ara mateix es mantindran durant tot l'estiu. "Escoltant els professionals sanitaris el missatge és molt clar: hem d'assumir que caldrà limitar la interacció social i prendre totes les mesures que estiguin al nostre abast, durant setmanes, durant tot l'estiu", ha constatat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. "No estem parlant del confinament nocturn, que es revisarà setmana a setmana, sinó de les mesures que tenim interioritzades la majoria de la societat: mantenir les distàncies, l'ús de les mascaretes, la finalització de les activitats d'oci a les 00.30 h i les trobades amb un màxim de 10 persones", ha detallat.

Així doncs, aquestes mesures restrictives en reunions i activitats comercials s'allargaran en el temps, mentre que el toc de queda que s'ha establert en 165 municipis de tot Catalunya amb el vistiplau del TSJC es revisarà setmanalment, ja que restringeix molt més els drets de la ciutadania. "Són restriccions de drets i llibertats perquè la situació és molt crítica", ha admès el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha volgut deixar clar que tot i haver arribat al "pic de contagis" el missatge que ha de donar el Govern és de màxima "gravetat" perquè d'aquí unes setmanes encara s'estarà "creixent i molt" en la pressió assistencial. En aquest sentit, Salut preveu arribar als 500 pacients ingressats a l'UCI aquest cap de setmana.

De fet, Argimon ha dit que durant les setmanes vinents no s'arribarà a la normalitat i la situació seguirà sent molt complicada. El màxim responsable del departament de Salut ha dit que perquè un municipi dels afectats pel toc de queda nocturn pugui sortir-ne ha d'estar per sota dels 400 casos per 100.000 habitants. De moment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha validat la pròrroga d'una setmana del toc de queda que va sol·licitar la Generalitat.

En la compareixença davant dels mitjans Argimon ha descartat de moment canviar els dies de quarantena i retornar als 14 dies per l'impacte de la variant delta. "El problema que tenim amb les quarantenes és que es compleixin, des del punt de vista de l'ortodòxia serien 14 dies, però vam escurçar a 10 per facilitar la quarantena", ha detallat el conseller, que ha dit que el 40% de les persones no segueixen l'aïllament, una xifra que "possiblement està subestimada".

Una de les conseqüències de la situació que es viu ara mateix a Catalunya és que els hospitals catalans estan desprogramant activitat "menys tot el que no es pot demorar" d'intervencions quirúrgiques per poder centrar-se en al lluita contra el covid, malgrat que Argimon ha puntualitzat que no són setmanes de gran intervenció quirúrgica i l'afectació és "petita". Una altra conseqüència és que es podrien començar a denegar vacances als professionals sanitaris. De moment aquesta mesura és puntual, però, si cal, Argimon ha deixat clar que es farà.

stats