Restriccions

El TSJC prorroga una setmana més el toc de queda per la incidència "vertiginosa" del virus

El Govern ha anunciat que avui mateix publicarà el decret al DOGC

3 min
Dues noies a la Plaça Reial de Barcelona durant el toc de queda.

Segon aval judicial al toc de queda. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha prorrogat una setmana més el confinament nocturn entre la 1.00 h i les 6.00 h de la matinada, que s'aplicarà a partir de dissabte als 165 municipis proposats pel Govern. Tot i la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tombava el primer estat d'alarma, el TSJC considera que la mesura del Govern és proporcionada tenint en compte la "vertiginosa" progressió del virus durant les últimes setmanes i l'"explosió de contagis" en la franja dels 15 als 29 anys.

La resolució judicial també prorroga la limitació de les reunions a un màxim de 10 persones durant una setmana més. La decisió ha coincidit amb la compareixença del Govern per valorar la incidència del virus. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que el nou decret que prorroga el confinament nocturn es publicarà aquest dijous mateix.

Amb la sentència del TC ja a les mans, el TSJC es basa en la resta de jurisprudència sobre restriccions sanitàries per poder autoritzar la pròrroga del toc de queda que li demanava la Generalitat. De fet, la sentència del Constitucional no posa en dubte la necessitat de confinar la població durant la primera onada, sinó el mecanisme que va fer servir el govern espanyol, perquè creu que s'hauria d'haver recorregut a una eina encara més restrictiva, l'estat d'excepció. Els magistrats del TSJC recorden en aquest sentit que el toc de queda proposat pel Govern suposa només una "limitació" de la llibertat de circulació de les persones i la consideren necessària tenint en compte "la situació de risc imminent i greu" que suposa la cinquena onada.

"Tallar l'increment de contagis resulta indiscutiblement urgent i necessari", assegura la resolució, que també constata que, malgrat el ritme de vacunació, no sembla que tinguem a tocar "la immunitat de grup que pugui revertir la situació sense necessitat de restriccions en les reunions i la lliure circulació.

Així queda el mapa del toc de queda a partir d'aquest dissabte 24
Mapa interactiu: Auri Garcia

No hi ha oci nocturn però sí "botellons"

A l'hora de justificar la necessitat de la mesura, els magistrats tornen a tirar de les dades epidemiològiques i recorden que la incidència actual del virus a Catalunya (amb 372 casos per cada 100.000 habitants) multiplica per cinc "el límit de risc molt alt" que estableix el document del Consell Interterritorial de Salut de l'Estat per coordinar mesures a l'hora de posar fre a la pandèmia. Un altre dels indicadors que té en compte el tribunal és la velocitat de transmissió "vertiginosa" del virus en les últimes setmanes. Tot i que l'oci nocturn ja fa dies que està tancat, els jutges "constaten" que la franja d'edat amb més contagis (dels 15 als 29 anys) és també la que continua incomplint les mesures bàsiques d'autoprotecció (distància, mascareta i higiene) "amb la pràctica del botelló".

Basant-se en l'últim informe de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, el TSJC també adverteix del risc de col·lapse de l'atenció primària si no es posa fre al virus i recorda que alguns ambulatoris "ja acumulen 17 mesos d'endarreriment en nous diagnòstics i en seguiment de pacients crònics d'altres patologies". A això cal afegir-hi, diuen els magistrats, que hi ha 919 professionals de baixa perquè tenen símptomes d'haver-se contagiat o són contactes estrets d'un positiu i que el telèfon d'emergències 061 va registrar la setmana passada un pic de 61.000 trucades en un sol dia.

La situació encara és pitjor als hospitals, amb un 53% més de pacients ingressats per covid a planta (1.685) durant la setmana del 12 al 18 de juliol respecte a la setmana anterior, i un augment del 92% de llits crítics ocupats. De fet, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja ha advertit aquest dijous que la previsió del Govern és arribar als 500 pacients covid ingressats a l'UCI aquest cap de setmana mateix.

El Suprem també avala el confinament

El TSJC no és l'únic tribunal que ha avalat una mesura de confinament parcial tot i la sentència del TC. El Tribunal Suprem també ha autoritzat el confinament durant una setmana del municipi de Peal de Becerro (Jaén), que inicialment havia denegat el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia. La resolució del Suprem crea jurisprudència i, per tant, pot servir per argumentar altres restriccions similars.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat ja "estan analitzant" aquesta sentència del Suprem que pot ajudar la Generalitat –i altres administracions– a carregar-se de raons a l'hora de demanar restriccions que afectin llibertats individuals per frenar la incidència del virus. Plaja, de fet, ha subratllat la importància que la ciutadania prengui consciència "que haurem de passar un temps sabent que l'estat en què estem ara és amb el que ens tocarà conviure durant l'estiu".

stats