Societat 29/05/2015

Foment aprova dues inversions a la xarxa de Rodalies per valor de 103,3 milions

Uns 92,9 milions seran per implantar el sistema ERTMS al primer tram i 10,4 milions més per a un nou sistema informàtic

Acn / Ara
2 min
Un tren de Rodalies a plaça Catalunya

Madrid / BarcelonaEl ministeri de Foment ha anunciat aquest divendres la inversió total de 103,3 milions d'euros a la xarxa de Rodalies de Catalunya. Les inversions, per a dos projectes diferents, inclouen un període de manteniment de 20 anys. La xifra més elevada, de 92,9 milions d'euros, serà per a la implantació del sistema ERTMS en el tram de 56 kilòmetres que va de l'Hospitalet de Llobregat a Mataró, mentre que la segona inversió, de 10,4 milions d'euros, servirà per instal·lar un nou sistema informàtic de control del trànsit.

Els 92,9 milions d'euros –IVA inclòs– tindran un termini d'execució de 21 mesos: 56,8 milions d'euros corresponen a l'execució de les obres i els 36,1 milions restants són per al manteniment de les instal·lacions durant dues dècades. El contracte inclou la redacció de projectes constructius, l'execució de les obres, la conservació i manteniment de les instal·lacions dels enclavaments, els sistemes de protecció del tren, el subministrament d'energia, així com les telecomunicacions fixes i mòbils del sistema GSM-R per a la implantació del sistema ERTMS en aquest tram.

Foment assegura que l'objectiu d'aquesta actuació és aconseguir la millora de la capacitat d'aquest tram i millors paràmetres de fiabilitat en la circulació dels trens. Entre les actuacions també s'inclou l'adequació del control de trànsit centralitzat (CTC) al nou escenari.

A banda d'aquesta inversió, el ministeri de Foment ha anunciat prèviament que invertirà 10,4 milions d'euros –IVA inclòs també– en la instal·lació d'un nou sistema informàtic en el control de trànsit de Rodalies i Regionals. El ministeri ha aprovat, a través del consell d'administració d'Adif, la licitació d'un contracte per a la redacció del projecte, l'execució de les actuacions per a la instal·lació i el manteniment d'aquest nou sistema informàtic en el control de trànsit centralitzat de Barcelona, que la setmana passada va patir una avaria i va generar un col·lapse a la xarxa ferroviària, amb un total de 80.000 usuaris i 200 trens de Rodalies i Regionals afectats.

El ministeri ha assegurat que el principal objectiu d'aquesta segona actuació és evitar que es reprodueixin incidències com la que es va produir dijous de la setmana passada i "garantir la total disponibilitat, funcionalitat i fiabilitat" d'aquest sistema de control de trànsit, situat a l'Estació de França.

Valoració del Govern

En un altre comunicat diferent, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha demanat "celeritat" a l'Estat en l'execució de les obres, tot i que ha fet una valoració positiva de la notícia: "Confio que l'acord per implantar l'ERTMS a Rodalies sigui el pas definitiu perquè Foment passi dels anuncis als fets", ha assenyalat.

L'actuació de gairebé 93 milions d'euros complementa i amplia els acords tancats entre la Generalitat i el ministeri de Foment per invertir prop de 400 milions d'euros en el període 2014-2016. La solució, segons Vila, passaria perquè la Generalitat assumeixi la gestió integral de la xarxa: "Venim d'un traspàs incomplet i d'una manca d'inversions injustificada que en aquesta legislatura haurem començat a remuntar per primera vegada en dècades", ha afegit el conseller.

stats