Societat 11/05/2016

Salut aconsella limitar el consum de carn vermella a les guarderies

Amb dos cops per setmana n'hi ha prou, diu l'agència, que també vol eliminar la presència de menjars processats

Europa Pres
2 min
Menjador escolar de menjar biològic de l'Escola Orriols i Roca de Moià

BarcelonaL'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) ha actualitzat la guia de 'Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys)' –l'última versió era de l'any 2009–, que aconsella limitar a dues vegades per setmana el consum de carn vermella i eliminar la presència de processats en els exemples de menús per a les guardaries. Els canvis han tingut en compte les recomanacions de l'OMS de l'octubre passat sobre el consum excessiu de carn vermella, tot i que Salut ha especificat que aquestes dues vegades per setmana són nivells que es troben al voltant o per sota de les indicacions de l'organisme mundial.

Llegiu aquí la guia completa amb les recomanacionsLa guia l'han presentat aquest dimecres en roda de premsa el secretari de l'ASPC, Joan Guix; la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas; la representant de la Societat Catalana de Pediatria, Maria Eugènia Ortolà; la coordinadora de guardaries de l'Ajuntament de Terrassa (Barcelona), Mercè Fontané, i la dietista-nutricionista de l'ASPC Gemma Salvador.

En el document també s'aconsella no allargar el consum d'aliments servits de manera triturada, sinó intercalar-los amb trossejats, aixafats i sòlids, exceptuant aquells que puguin representar un "risc d'ennuegar-se", que s'introdueixen a partir dels 3 anys. Salut Pública apunta que incorporar preparacions diferents dels triturats permet que el nen pugui menjar de manera autònoma i gaudeixi dels diferents gustos, textures, olors i colors dels aliments. De fet, aquesta estratègia garanteix un creixement adequat, educació alimentària –autonomia, hàbits motors i percepció–, i una millor regulació entre els sentiments de fam i sacietat, ha explicat Salvador.

Entre les novetats, la guia determina que l'ordre d'incorporació de nous aliments no és transcendental i a partir dels sis mesos es poden oferir de manera gradual hortalisses, llegums, aliments amb farina, carn, peix, ous, fruita seca –aixafats o mòlts– i oli d'oliva verge. Segons Ortolà, la introducció molt estricta d'aliments estava relacionada amb el risc d'al·lèrgies i d'algunes malalties de l'alimentació, si bé actualment "no hi ha evidència científica" sobre la relació entre la forma d'introduir els aliments i l'aparició d'al·lèrgies, per la qual cosa aconsella ser més flexible.

Com també indica la guia per a menjadors escolars i famílies presentada el març, la recomanació és deixar que els nens decideixin la quantitat que desitgen menjar respectant els seus "senyals d'autoregulació innats" –excepte quan es tracta de carn, peix i ous. "Els cuidadors han de donar resposta a les manifestacions de fam-sacietat dels nens", ha exposat Salvador, si bé ha matisat que això no significa que mengin el que vulguin. Exercir pressió sobre els nens perquè s'acabin el plat està vinculat a una major incidència de sobrepès i obesitat. Segons Guix, la guia busca que l'alimentació dels petits sigui "variada, suficient, equilibrada i individualitzada", d'acord amb les necessitats del nen i no les normes paternes". Davant de l'epidèmia de l'obesitat infantil, aposta per generar salut.

stats