Salut confia acabar de vacunar amb la primera dosi tota la població de més de 80 anys a finals de la setmana que ve

Catalunya preveu posar 120.000 vacunes en tres dies, abans del pont de Setmana Santa

4 min
Persones vacunant-se al CAP Casernes de Barcelona, aquest dimarts.

BarcelonaA finals de la setmana que ve, el departament de Salut aspira a tenir vacunada amb la primera dosi de Pfizer la població de més de 80 anys, unes 430.000 persones si s'inclouen els grans dependents. Ara bé, sempre que arribin a Catalunya les prop de 190.000 vacunes compromeses pel laboratori nord-americà. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat aquest dimarts que els últims dies els equips de vacunació han hagut de concentrar els esforços en les segones dosis de la població d'edat més avançada, però s'ha mostrat confiada que molt aviat aquest grup estarà immunitzat parcialment.

El 73% dels grans dependents, un grup format eminentment per persones de més de 79 anys però amb població de diverses edats, ja han rebut la primera dosi i un 59,6% han completat la seva pauta. L'objectiu ara és continuar amb les vacunacions a domicili i als Centres d'Atenció Primària (CAP) de les persones de més de 80 anys amb autonomia. De moment, un 37,1% han rebut la primera dosi i un 22,9% les han rebut totes dues. Un cop protegit aquest segment de la població, es començarà a vacunar la franja d'edat que va dels 70 als 79 anys.

La responsable del pla de vacunació a Catalunya ha subratllat que un total de 148.000 persones de més de 80 anys han rebut la primera dosi de la vacuna, com a mínim, i que el seu efecte protector ja es comença a observar. "Les dades ens revelen un descens important del nombre de casos, els ingressos i les defuncions", ha apuntat Cabezas, que ha volgut fer una equiparació amb l'entorn residencial, on pràcticament no es registren brots. Si es comparen les taxes de nous casos cada 100.000 habitants entre el 19 de febrer i el 28 de març, la xifra de nous positius entre els de més de 80 anys cau dels 583 entre els no vacunats als 221 entre els vacunats, segons ha informat Salut.

Això vol dir que, tenint en compte les dades governamentals de seguiment de la campanya, la vacunació ja està reduint a la meitat els nous positius als dotze o catorze dies des de l'administració de la dosi. L'impacte també es veu en les hospitalitzacions: segons Cabezas, els ingressos en centres sanitaris són el triple de freqüents entre els no vacunats i les entrades a les unitats de cures intensives (UCI) també serien molt menors entre els que han rebut alguna dosi (1,4%) i els que no (13,9%). "El que veiem als assajos clínics s'està veient a la realitat de Catalunya", ha afirmat Cabezas.

Des de l'1 de gener, s'han registrat 173.542 positius de covid a Catalunya, 5.880 en persones vacunades. Cabezas ha explicat que el 54% dels casos han aparegut els primers dotze dies de la primera dosi i el 82% dins el període dels primers 21 dies des de la primera vacuna. Només 332 casos, el 5,6%, s'han registrat a partir del dia 35 des de la vacuna, aproximadament 14 dies després de la segona dosi.

Salut també ha destacat la progressió en la immunització dels pacients trasplantats, en llista d'espera per un trasplantament o en diàlisi, un col·lectiu vulnerable format per unes 11.000 persones de les quals prop d'un 70% ja han rebut la primera dosi i un 60% totes dues. "Som el primer territori a l'Estat que ho hem fet", ha insistit Cabezas.

Descans de la primària per Setmana Santa

Les autoritats sanitàries consideren que les properes setmanes Catalunya farà “la gran empenta” a la campanya de vacunació, gràcies a l'arribada de la quarta vacuna aprovada a Europa, la de Johnson & Johnson, que s'espera a partir del 19 d'abril. Mentrestant, Salut confia posar 40.000 dosis diàries fins dijous (un total de 120.000 vacunes) per garantir el descans dels professionals sanitaris durant el pont de Setmana Santa, que començarà divendres i s'allargarà fins dilluns. “El gruix de la vacunació es concentrarà dimarts, dimecres i dijous. Si no aconseguim posar-les totes, vacunarem també divendres”, ha afirmat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

A més, es mantindran oberts dotze punts de vacunació, on es posen eminentment dosis d’AstraZeneca, per continuar immunitzant la població d’entre 60 i 65 anys. El 14% d'aquest col·lectiu ja ha rebut la primera dosi. “Tenim un nombre important de vacunes per administrar. Ahir es van repartir totes les que ens han arribat (185.000 dels tres laboratoris) i tant els equips d’atenció primària com els punts de vacunació estan funcionant a ple rendiment”, ha explicat la subdirectora general de Promoció de la Salut. Del total de dosis rebudes, el 68% són de Pfizer, el 24% d’AstraZeneca i el 8% de Moderna. “Totes les vacunes s’han distribuït als centres per fer les vacunacions els pròxims dies", ha subratllat Cabezas.

Argimon sobre la corba: "Estem pujant"

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que fa deu dies que la corba del covid catalana creix i els últims dies la pujada fins i tot ha agafat una mica de velocitat. “Estem encarant una situació d’ascens clara i ara hem de veure si arribarem a un plateau o continuarem pujant”, ha afirmat el facultatiu, que es resisteix a valorar si Catalunya està a les portes d'una quarta onada. De fet, Argimon ha admès que el creixement actual és poc pronunciat comparat amb les onades anteriors però cal estar “molt amatents” perquè arriba Setmana Santa i un augment de la mobilitat i la interacció social. "Estem pujant. Cal responsabilitat i prevenció", ha insistit.

Ara per ara, Lleida és el principal focus de contagis dels país, que estaria patint ja la seva cinquena onada. "Té un creixement més elevat en comparació a la resta del territori que va començar una setmana abans", ha explicat Argimon, que ha anunciat un cribatge a la capital de Ponent com els que ja s'estan fent en empreses càrnies. "El que em preocupa és que el que es veu ara a Lleida es vegi en el conjunt de Catalunya en una setmana", ha reconegut Argimon.

Cribatges massius a les universitats catalanes del 7 al 30 d'abril

La directora general d’Universitats, Victòria Girona, i la metge de família Adriana Mas han explicat que del 7 al 30 d'abril, després de Setmana Santa, els estudiants i professionals universitaris es podran fer una prova serològica per saber si tenen anticossos, i també una PCR amb automostra en diversos punts de cribatge que s'instal·laran sobretot en campus universitaris. En total, més de 230.000 persones es podran fer les proves de forma voluntària, que començaran a la Universitat de Lleida i s'estendran ràpidament per tot el país entre els estudiants i els treballadors. "La comunitat universitària és molt participativa i pensem que s'hi implicarà", han afirmat.

stats