Societat 18/04/2017

Més de 300 transsexuals ja han pogut canviar el nom a la seva targeta sanitària

Un informe entregat avui al Parlament avalua el nivell d'accions realitzades en àmbits com la salut, l'educació i la cultura per donar compliment a la llei LGTBI

Maria Altimira
2 min
Imatge d'arxiu de targetes sanitàries del CatSalut / FERRAN FORNÉ

BarcelonaEl departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat en coordinació amb la conselleria de Salut va expedir entre el 2015 i el 2016 un total de 300 targetes sanitàries amb el canvi de nom sol·licitat per persones transsexuals. Es tracta d'una de les mesures inclosa a la llei 11/2014 per a garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGTBI).

Així ho ha anunciat la directora general d'Igualtat, Mireia Mata, durant l'acte de presentació de l'informe sobre el compliment d'aquesta normativa que va néixer fa un any i mig amb l'objectiu d'eradicar les situacions de discriminació i violència, i facilitar la participació i la representació de les persones del col·lectiu LGTBI en tots els àmbits de la vida social.

L'estudi, realitzat per l'Institut Diversitas i d'elaboració obligada per la mateixa llei 11/2014, assegura que els àmbits on s'han implementat més mesures per complir els objectius de la llei són educació, universitats, cultura, lleure i esport, salut, acció social i ordre públic. Les àrees de participació i solidaritat, mercat de treball i famílies es troben en una franja mitjana, mentre que el sector dels mitjans de comunicació està a la cua.

Malgrat aquest desequilibri, Oriol Amorós, secretari general d'Igualtat, ha assegurat que s'ha fet feina "en tots els àmbits, en tots els territoris i des de totes les institucions". En aquest sentit, Amorós ha destacat, per exemple, que tots els contractes programa, on es fixa el suport econòmic i tècnic a prestar als municipis des del govern català, obliguen els consistoris a donar compliment a la mateixa legislació.

Protocol als centres d'ensenyament i denúncies

Mata ha assenyalat el desplegament del protocol contra la LGBTIfòbia als centres d'ensenyament i el canvi de nom no només a les targetes sanitàries sinó també a les universitàries, com altres exemples concrets de l'impuls que ha suposat la legislació pels drets LGTBI.

A banda, Mata ha anunciat que l'any passat es van tramitar 34 denúncies per comportaments sancionables, que no estan tipificats en el Codi Penal i que habitualment es refereixen a insults i a prohibicions per accedir a locals o establiments per raons d'orientació sexual. D'elles, però, només una, ha precisat, ha acabat amb la imposició d'una sanció.

La directora general d'Igualtat també ha explicat que "s'està realitzant una important tasca de formació del personal funcionari de les administracions i del professorat, així com per afavorir la "despatologització" de les persones trans i el dret a la reproducció assistida de dones lesbianes”. En xifres, prop de 1.900 persones ja han seguit un dels 47 cursos de formació sobre la llei orientats a la sensibilització dels drets del col·lectiu.

stats