Societat 20/08/2020

Catalunya augmenta el risc de rebrot i Argimon fa un toc d'alerta: "Necessitem reduir la interacció social"

Els cribatges massius per detectar asimptomàtics de covid-19 s'estenen a l'Hospitalet de Llobregat i a Reus

Carla Fajardo / Nuria García
4 min
Mapa del risc de rebrot per comarques segons les dades del dijous 20 d'agost

BarcelonaL'evolució de la pandèmia a Catalunya no millora. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha fet aquest dijous un toc d'alerta a la població, a qui ha demanat un "esforç", i ha advertit del risc de retrocés a Catalunya si la gent no pren consciència de la necessitat de reduir la socialització per evitar els contagis. "Hi ha diversos brots arreu del territori que ens situen en una situació similar a la de fa 15 dies. Necessitem reduir la interacció social", ha afirmat. La majoria dels contagis -ha assenyalat- es donen en l'entorn més pròxim, siguin brots familiars o entre amics, i alguns d'ells en espais d'oci.

L'epidemiòleg ha assegurat que la tendència "d'estancament" és general al conjunt del país, tot i que en alguns punts ha pujat la incidència, i ha admès preocupació pels focus de Reus, la Seu d'Urgell i els dos Vallessos, i ha demanat que no es confiï "tot" en els professionals de l'atenció primària i els hospitals. "Ens hem mentalitzar per abaixar i doblegar la corba. Ja ho hauríem d'estar fent i encara no ho hem aconseguit", ha avisat Argimon, en una clara al·lusió a la tornada escolar.

Per exemple, a Reus (Baix Camp) s'han detectat 22 brots actius i el municipi s'acosta perillosament a la fase de transmissió comunitària, segons ha assegurat aquest dijous a Efe el sotsdirector de l'Agència de Salut Pública de Tarragona, Conrad Cases. De fet, Argimon ha detallat que l'origen d'aquesta vintena de focus és la interacció social i familiar i que cada vegada és més complicat de perimetrar i traçar pel gran abast dels contagis. En canvi, el brot de la Seu d'Urgell, que es va produir en un entorn d'oci i restauració, -ha dit- és "controlable" mitjançant accions comunitàries.

Només set comarques estan fora de perill

Per comarques, s'agreuja la situació a la Terra Alta i a Tarragona (vegeu mapa), a la Vall d'Aran, al Baix Empordà i a la Conca de Barberà, mentre que disminueix el risc de rebrot al Berguedà i al Pla de l'Estany. De fet, només set comarques catalanes tenen un risc de rebrot baix, quatre menys que l'última actualització del departament de Salut: l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Solsonès, el Moianès, el Ripollès, el Priorat i el Pallars Sobirà. En pocs dies, la Terra Alta, la Conca de Barberà, la Vall d'Aran i el Pla de l'Estany han passat d'un risc de rebrot baix a un de alt.

En les últimes hores, Salut ha elevat el risc de rebrot gairebé 10 punts respecte a ahir i l'ha situat en 157,88. També els contagis diaris tornen a pujar del miler després de dues jornades amb registres inferiors a 600 casos: s'han notificat 1.274 contagis nous en les últimes hores, 1.185 dels quals diagnosticat amb una prova PCR. En total, s'han detectat 95.628 persones que han contret la malaltia des de l'inici de la pandèmia.

D'altra banda, Salut ha notificat nou defuncions més, que sumen un total de 12.912 morts des del març. Malgrat això, no hi ha hagut cap nou ingrés en hospitals i set persones que eren a l'UCI han rebut l'alta. Encara hi ha 671 persones ingressades, de les quals 125 en estat greu.

Aquestes xifres, que centren les mirades de la comunitat educativa de cara a l'imminent inici de curs, reforcen l'avís que va fer ahir el president, Quim Torra, que va demanar màxima precaució després de la reunió de seguiment del coronavirus i va avisar de possibles noves mesures si la situació continua amb la mateixa evolució.

Cribatges massius a Reus i a l'Hospitalet

Per aquest motiu, Salut ha decidit intensificar els cribratges massius i ja els està fent a Albesa (Noguera), Balaguer (Lleida) i la Seu d'Urgell (Alt Urgell), aquesta tarda ha començat a fer-los a Granollers (Vallès Oriental), Les Franqueses i Canovelles, mentre que divendres començaran en tres barris de Reus (Baix Camp) i a Collblanc i la Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).

A Reus el risc de rebrot s'ha disparat fins a 429 i Salut ja ha anunciat que farà 3.000 PCR per detectar asimptomàtics i "evitar fases més complexes" entre el 21 i el 24 d'agost. Els cribatges es focalitzaran als barris on s'han registrat més casos, que són la Pastoreta, la Sardana i Monestirs, i es faran a la població d'entre 20 i 50 anys en tres centres mèdics de referència. "Estem alerta, però no en alarma”, diuen des de l’Ajuntament, amb voluntat tranquil·litzadora. Si a la regió del Camp s'han donat una vuitantena de rebrots des del juliol, més d’una vintena es concentren a Reus.

Tot i que el risc de rebrot està de baixada a l'Hospitalet de Llobregat, encara es manté molt alt, amb 436 punts. Per això, Salut també ha decidit estendre el cribatge massiu entre els veïns residents a Collblanc i la Torrassa, els barris on hi va haver els primers rebrots a l'àrea metropolitana. El punt de recollida de mostres estarà ubicat al Centre Municipal Torre Barrina i estarà obert des de demà fins al dijous 27 de 9 a 19 hores. S'hi volen recollir mostres per fer PCR als veïns que hi acudeixin voluntàriament i que siguin residents asimptomàtics als barris de Collblanc i la Torrassa, preferentment si tenen entre 18 i 40 anys d’edat i si no s’han fet recentment cap PCR.

stats