Societat 20/10/2016

Augmenten un 11% els joves atesos en centres de salut mental durant el 2015

Més de 13.000 dels 51.163 joves atesos van ser diagnosticats amb TDAH

Ep
1 min
Amb els contes, s’esfuma l’ansietat pel quiròfan  “Pares, aquest any de què m’han d’operar?”  Donar-los la informació justa i necessària Informació i coneixement

BarcelonaEl nombre de joves d’entre 12 i 25 anys atesos en centres de salut mental (CSM) ha augmentat un 11% durant l’any 2015, segons l’estudi 'Salut mental i escola: de la detecció precoç a l’atenció assistencial integrada', presentat avui dijous a Barcelona en el marc de la III Jornada tècnica de prevenció i d’atenció a adolescents en risc.

Un 5,2% de la població, 51.163 joves, van ser atesos per la xarxa especialitzada en problemes de salut mental, ha explicat Cristina Molina, directora del Pla de Salut Mental i Addicions de la Generalitat. Del total de joves atesos, el 56% eren homes i el 44% dones. El diagnòstic del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) va ser el més freqüent; concretament, es va diagnosticar en el 26% dels pacients, més de 13.300.

Molina ha assegurat que en el creixement dels joves atesos el context social hi té un impacte, però també la conscienciació més gran de les famílies i una millor detecció dels ambulatoris i els centres educatius.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), un 4’2% dels nens d’entre 4 i 14 anys tenen possibilitats de patir un trastorn mental. Aquest risc es triplica (5%) en les classes socials baixes respecte de les altes, en què se situa a l’1%.

Durant el curs 2014-2015, el programa Salut i Escola va atendre 11.570 consultes, de les quals el 46,7% van ser per problemes de salut mental i consum de substàncies.

Molina ha explicat quina és l’aposta que es fa des de la Generalitat aprofundint en un nou model d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials associades a trastorns mentals, així com elaborant una proposta de formació conjunta dels professionals de l’ensenyament i dels serveis de salut mental infantil i juvenil.

stats