Societat 06/10/2020

Salut avisa que les Terres de l'Ebre podrien arribar al miler de contagis en dues setmanes

Un brot en una empresa de Roquetes dispara la transmissió a tota la regió sanitària

Maria Garcia
3 min
Moments previs a la recollida d’una mostra de diagnòstic del covid-19 .

GironaTortosa és el municipi amb les xifres més altes de contagi de tot Catalunya: l'índex de rebrot està a 1.429, la taxa de contagis és de 515 per cada 100.000 habitants i el percentatge de positius és del 17%. Unes dades que s'han disparat com a conseqüència del brot que es va detectar a l'empresa avícola Padesa de Roquetes, segons el cap de la unitat de seguiment del coronavirus, Jacobo Mendioroz: "En només dues setmanes hem passat de 80 casos a 308". I ha alertat que, en quinze dies, es podria arribar al miler de contagiats a l'Ebre.

"És un bon exemple per veure que, si el deixem actuar, el virus es propaga", ha indicat abans de recordar que "quan es reuneix molta gent en un espai tancat i fent una activitat mantinguda" es pot disparar ràpidament un brot i pot acabar afectant diverses poblacions, com ha sigut el cas.

"En aquesta zona s'han contagiat gairebé en el mateix lloc 250 persones com a conseqüència de l'elevada exposició intralaboral, i després, marxen als seus llocs de residència". De fet, Mendioroz ha assenyalat que el 60% dels contagis s'han registrat a Tortosa, i la resta entre Amposta i Roquetes. Precisament, en aquestes tres poblacions, el Procicat va aprovar aquest dilluns mesures restrictives per limitar l'aforament i reduir els contagis.

El cap de la unitat del coronavirus també ha admès que encara no saben com es va produir la transmissió i que fer l'estudi de contagis, en aquest brot, és complicat. "Quan surten 250 casos és difícil saber qui va ser el cas índex [el primer positiu] i com es va contagiar a la resta". Per intentar esbrinar-ho i, sobretot, evitar que torni a passar, Mendioroz ha explicat que s'està treballant amb l'empresa per saber què ha fallat.

El brot es va declarar la setmana passada després de detectar més de 200 positius entre els treballadors -la plantilla és d’unes 700 persones-. Per intentar aturar la cadena de contagis, Salut va activar mediadors culturals per informar les diferents comunitats de les mesures preventives i els hàbits que cal seguir a casa. Així mateix, la companyia va posar monitors en les hores de descans i en les arribades i sortides dels torns perquè es compleixin els protocols.

Per intentar traçar tota la cadena de contagis, Salut va començar dilluns un cribratge massiu a totes les escoles de Tortosa, despres de detectar que gairebé la totalitat dels positius que s’han registrat a les aules estan relacionats, per via familiar, amb casos de treballadors de l’escorxador de Roquetes. En total, les properes dues setmanes, esperen poder cribar els 7.000 alumnes, professors i treballadors de tots els centres educatius per poder tenir una fotografia de l’afectació del virus. A més, també es farà un altre test massiu a la planta de Padesa.

Setmanes complicades

D’altra banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reconegut que les xifres de contagi a Catalunya han augmentat -el risc de rebrot està a 213- i que vindran “moments molt complicats” les próximes setmanes. “És una situació que demanarà el màxim de tothom”, va advertir. En aquest sentit, Mendioroz ha afegit que la crescuda que s’ha registrat els darrers dies és conseqüència del relaxament: “Es creix perquè és difícil respectar les regles sempre”. “I les PCR no eviten els contagis inicials”, ha subratllat.

Pel que fa a l’estat de l’epidèmia a cada una de les regions sanitàries de Catalunya, Argimon va anunciar que finalitzaven les restriccions a la Cerdanya perquè s’havia aconseguit rebaixar la corba a l’Alt Pirineu i Aran.

stats