Salut

L'excés de pantalles i la falta d'oci al carrer disparen els casos de miopia en adolescents

Un estudi afirma que el 60% dels catalans nascuts entre 1997 i 2011 hi veuen malament i el 36% necessiten ulleres

ARA
3 min
Una revisió oftalmològica, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls joves tenen problemes visuals en edats cada cop més primerenques. En cinc anys, els casos de miopia han augmentat, de mitjana, dues diòptries, i els més greus, els de més de sis diòptries (coneguts com a miopia magna), s'han disparat fins al 8,2% entre els adolescents de la generació zeta, la nascuda entre 1997 i 2011. El 2017, la xifra era de l'1,3%. Aquestes són les conclusions de l'informe L'estat de la salut visual dels adolescents a Espanya, de l'associació Visión y Vida, la Fundació Mapfre i Correus Express, que constata que l'evolució miòpica és cada cop més intensa en els nadius digitals.

Segons aquest estudi, la miopia afecta gairebé un terç dels joves de 12 a 18 anys. I la perspectiva de futur no és gaire esperançadora: el document constata que hi ha gairebé dues diòptries de diferència entre els que van néixer entre el 2000 i el 2005 i els nascuts entre el 2004 i el 2010. En el cas de Catalunya, el 60,9% dels adolescents afirmen que no hi veuen bé o que podrien veure-hi millor, una xifra superior a la mitjana espanyola (55%). Els experts diuen que la miopia és una de les pandèmies del segle XXI i la vinculen a l'ús continuat de pantalles, el poc temps d'oci a l'exterior i els hàbits de vida.

Entre les principals conclusions de l'estudi, els autors destaquen que entre el 37,1% i el 45,3% dels joves manifesten veure doble la pissarra a classe; entre el 20% i el 25% afirmen veure-hi millor si es tapen un ull, i fins a un 47,2% entretanca els ulls per millorar la visió. Analitzant les diòptries mitjanes, l'estudi assegura que des del 2017 ha augmentat gairebé dues diòptries la miopia d'aquests joves –de les -1,50 diòptries a les -3,4 actuals–, la qual cosa activa les alarmes a llarg termini que pot tenir la miopia magna en aquests joves. "No hem d'oblidar els riscos que comporta: el 10% dels miops amb més de 15 diòptries, segons indiquen les dades, acabaran en ceguesa, i el 60%, en despreniments de retina", afirma l'òptica i optometrista Elisenda Ibáñez.

L'estudi s'ha elaborat a partir de més de 4.000 tests fets en el marc de la campanya Veure la vida en 4K, que han respost més de 3.000 joves de 12 a 18 anys, i una anàlisi de 763 miops que van acudir a l'òptica el 2017 i van tornar-hi el 2022, fet que ha permès comprovar la progressió de la seva miopia. "Els hem revisat gratuïtament per poder detectar qualsevol alteració i que prenguin les mesures necessàries. Hem col·laborat amb centres educatius, tant amb docents com amb alumnes i les seves famílies, i tots han rebut informació útil que els ajudarà a detectar fàcilment els símptomes que puguin indicar l'existència d'un problema visual i encoratjar-los a fer revisions periòdiques amb l'especialista", ha destacat la doctora de Fundació Mapfre Eva Arranz.

Evitar pantalles per als menors de 7 anys

L'informe també assenyala que el 36,2% dels joves catalans saben que necessiten ulleres o lents de contacte per corregir el seu problema visual i el 30% és miop. També destaca que set de cada deu enquestats utilitzen el mòbil a les fosques abans d'anar a dormir i que el 40% senten sequedat ocular quan abusen de les pantalles. Dels tests visuals fets s'estima que un de cada tres joves té hipermetropia i que un 4,2% superen les sis diòptries i pateixen miopia magna.

Segons les expertes, tot plegat s'explica perquè ara es fa servir menys la visió llunyana i molt la pròxima. "Li demanem a l'ull que es passi més de deu hores diàries mirant de prop", resumeix Ibáñez. Tot i que la miopia té un caràcter hereditari, ha explicat, hi ha hàbits que poden contribuir a alentir-ne la progressió, com ara fer esport o l'oci en espais exteriors, una alimentació saludable o un ús adequat de les pantalles, així com ajustar la llum dels dispositius, fer descansos o limitar el temps d'exposició per edat.

En aquest sentit, les expertes subratllen que els menors de set anys no tenen desenvolupat el sistema visual per enfrontar-se a les pantalles i, per això, el millor és evitar-ne l'ús fins passada aquesta edat. "El desenvolupament i maduresa del sistema és crític en els primers anys de vida", ha indicat. Mirar una pantalla petita implica un esforç d'enfocament i acomodació, perdre la visió tridimensional o patir un desequilibri pel fet de no tenir un estímul visual perifèric, entre d'altres. A més, durant l'ús de pantalles es redueix la freqüència de parpelleig i l'ull es resseca, afegeixen.

stats