Salut

"Les clíniques hem patit deu anys d'assetjament organitzat per aturar avortaments"

La resolució que prohibeix les concentracions d'antiavortistes alleugereix els centres, tot i que lamenten que la mesura arribi tard

4 min
Pintades a la façana d'una clínica on es fan interrupcions voluntàries de l'embaràs

BarcelonaA un banc del passeig de la Bonanova hi ha cinc dones que resen per aconseguir "la fi de l'avortament", un dret reconegut a totes les gestants de Catalunya. Són a uns cent metres d'una clínica en la qual es fan interrupcions voluntàries de l'embaràs des de fa més de trenta anys. Fins ara es concentraven a la vorera del davant del centre, però una resolució de la conselleria d'Interior els ho prohibeix i, a partir d'ara, s'han de manifestar a una distància prudencial. "Hem patit uns deu anys d'assetjament organitzat per aturar avortaments", han explicat fonts de la clínica a l'ARA, que lamenten que la mesura arriba molt tard. Aquesta afecta diferents organitzacions religioses, com la campanya 40 Dies per la Vida, que dos cops l'any promou concentracions per descoratjar les dones que van al centre a interrompre el seu embaràs. Les organitza coincidint amb els períodes de la Quaresma i d'Advent, abans de Nadal: en total, són quaranta dies ininterromputs de mobilitzacions, de dotze hores cada una, de vuit del matí a vuit del vespre.

A part de 40 Dies per la Vida, hi ha altres organitzacions que també es concentren davant d'aquesta clínica i que fan accions continuades. "Tenim antiavortistes tot l'any. Saben els nostres horaris i el que fem. Estan informats de tot", asseguren les mateixes fonts. Arriben abans que les treballadores, fan relleus perquè sempre hi hagi algú de guàrdia i no descansen ni els caps de setmana. Al principi "eren més agressius", però en els últims dos anys han moderat la intensitat de les seves accions. Així mateix, tant treballadores com usuàries de la clínica han patit assetjaments en alguna ocasió: les han agafat del braç per evitar que entrin a l'edifici i les han perseguit a la sortida. "Alguna vegada he hagut de deixar de treballar i posar-me a la porta, com si fos un guarda de seguretat. No és una feina afegida, és un problema", ha explicat una professional a l'ARA.

A tres minuts d'aquesta clínica n'hi ha una altra que també fa interrupcions voluntàries de l'embaràs, al carrer Dalmases. Totes dues estan ubicades al districte de Sarrià-Sant Gervasi i reben amb freqüència antiavortistes que es concentren al davant per pressionar les usuàries. Les treballadores han lamentat que, a diferència d'altres districtes, en aquest "els veïns no diuen res i fins i tot els aplaudeixen". Han assegurat que el veïnat proper a clíniques d'altres districtes defensa la feina de les professionals, mentre que en aquestes troben a faltar l'acompanyament dels que hi viuen, tot i que la situació amb els habitants del barri ha millorat en els últims anys.

Al llarg d'aquests més de trenta anys han vist multitud d'accions per part de persones que estan en contra del dret a l'avortament. Més enllà de les concentracions, han viscut encartellades en què els acusen de "matar innocents", pintades en les quals els titllen d'assassins, ruixats de tinta vermella que simulaven sang, panys de portes forçats i passadissos d'espelmes litúrgiques a les portes de les clíniques. "L'assetjament de les pacients és el pitjor de tot", diuen fonts del centre sanitari, que argumenten que són les mateixes usuàries les que han de denunciar aquestes situacions. Per a algunes, però, l'angoixa que suposa viure una interrupció de l'embaràs fa que aquesta sigui l'última de les seves prioritats, afegeixen.

Cartells a una clínica on es fan interrupcions voluntàries del embaràs.

Actuar dins la legalitat

El portaveu de la campanya 40 Dies per la Vida a Catalunya, Rafa Cervera, ha defensat que els voluntaris que participen volen actuar dins la legalitat i, si no els deixen resar davant de les clíniques, ho faran a una distància prudencial. Ha reconegut que els "va sobtar una mica" la resolució de la conselleria d'Interior, perquè consideren que actuen segons la llei, però ha insistit que no faran res que vagi en contra de la norma. La campanya a Catalunya es fa davant de tres clíniques de Barcelona i, segons Cervera, sempre notifiquen tant a l'administració pública com als Mossos d'Esquadra les concentracions que fan en els períodes de la Quaresma i d'Advent. Voluntàries de la campanya han explicat a l'ARA que la resolució del Govern "és molt incòmode" perquè ja no poden resar davant de la clínica ni interpel·lar les pacients i els treballadors. Confien, però, que les seves oracions "continuïn funcionant".

Amb la nova resolució les persones que estan en contra de l'avortament no podran tenir contacte visual amb les usuàries de les clíniques i la concentració, així com les seves pancartes i cartells, no es poden veure des dels accessos dels espais sanitaris. Tampoc s'hauran de poder sentir les seves proclames des de l'interior dels centres. Les mateixes fonts han celebrat l'aprovació de la norma, però han insistit en el fet que arriba molt tard i que s'hauria d'haver inclòs en la nova llei de l'avortament que va aprovar el Congrés dels Diputats ara fa un any. De fet, han criticat que han coaccionat algunes pacients, que han decidit no tornar al centre i continuar amb el seu embaràs.

stats