Coronavirus

Les baixes laborals es tripliquen a Catalunya pel covid

Els contagis provoquen retards en una quinzena de trens de Rodalies Renfe

ARA
2 min
Una dona teletreballant des de casa durant el confinament del 2020

BarcelonaLes baixes laborals s'han multiplicat per tres a Catalunya en només tres setmanes. A mesura que pugen els contagis per la variant òmicron -que es dupliquen cada setmana, fins a gairebé 124.000 casos els últims set dies- també augmenten les baixes a la feina, que s'han triplicat en només tres setmanes: s'ha passat de les 27.249 baixes la setmana del 9 al 16 de desembre a 45.117 la del 17 al 23 de desembre i fins a arribar a les 79.484 baixes actuals la setmana de Nadal, la darrera de l'any.

Són dades que ha avançat aquest diumenge TV3 i que el departament de Salut ha confirmat. Les persones que poden demanar la baixa són els positius, siguin simptomàtics o asimptomàtics, i també els contactes estrets que no estiguin vacunats, perquè són un col·lectiu obligat a fer quarantena, un temps d'aïllament que, recentment, s'ha reduït de 10 a 7 dies (quan no hi ha símptomes). El Govern era partidari d'ampliar també aquesta mesura per als contactes estrets que sí que estan vacunats, però finalment va decidir alinear-se amb el criteri del ministeri de Sanitat, que no ho preveu. Des de la setmana passada, a més, no cal desplaçar-se per demanar la baixa, que es pot tramitar de manera telemàtica si un test d'antígens fet a casa també dona positiu i es pot demostrar.

Les baixes provoquen retards a Renfe

Renfe ha informat aquest diumenge que, precisament, els contagis estan afectant la seva plantilla de maquinistes, i per això una quinzena de trens de Rodalies i Regionals de Catalunya han patit alteracions o retards en el servei. L'operadora espanyola té una cinquantena de maquinistes de baixa pels contagis. Malgrat les dades d'aquesta nova onada, els epidemiòlegs coincideixen que el pic de casos podria assolir-se la setmana que ve, per després començar a baixar.

stats