Salut

Balcells nega "afectacions" als centres sanitaris tot i el fre a les substitucions d'estiu

El Govern es compromet a fer la mateixa activitat que l'any passat i no es descarta una petició de crèdit després de l'agost

3 min
Un metge d'atenció primària, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls mesos d'estiu hi haurà menys activitat als centres sanitaris públics: l'atenció primària disposarà de menys professionals, els hospitals tancaran llits i algunes operacions que no siguin urgents –i, per tant, que es poden demorar– s'hauran de reprogramar per a més endavant. Aquest escenari, anticipat fa uns dies i confirmat aquest dimecres pel departament de Salut, ha fet que algunes veus dins del sistema sanitari recuperin el temor a unes noves retallades després d'anys d'inversions i contractacions motivades (sobretot) per contenir la pandèmia. Ara bé, el conseller en funcions, Manel Balcells, ha negat aquest extrem: "Hi haurà una certa frenada en el període estival, [però] no hi haurà afectació assistencial per a la població", ha afirmat. A l'agost, que serà el moment en què més professionals fan vacances i més baixarà l'activitat assistencial, Catalunya tancarà un de cada cinc llits d'atenció hospitalària convencional; una situació que, ha dit Balcells, és similar a la d'altres anys.

Davant les queixes d'alguns col·lectius professionals i sindicats, Balcells ha negat que hi hagi retallades i ha sostingut que tancaran l’any amb un increment de la despesa de 662 milions d'euros. També ha assegurat que reforçarà amb 252 professionals –metges, infermeres i administratius– algunes regions sanitàries aquest estiu, especialment a les zones costaneres, que són les que reben més demanda. De fet, Balcells ha admès, però, que no hi haurà la bossa per fer substitucions "de forma indiscriminada" com altres anys i que només es podran fer en llocs "puntuals". Ara bé, Balcells ha afegit que tota l'atenció urgent i les cirurgies cardíaques i oncològiques estaran garantides aquest estiu a tot el territori.

La conselleria s'ha compromès a fer almenys la mateixa activitat que l'any passat, un cop superada la baixada d'estiu. El titular de Salut ha admès que el pressupost actual no permet fer noves accions i, segons ha pogut saber l'ARA, el departament no descarta demanar més crèdit després de l'estiu o aprofitar partides d'altres departaments per tancar l'any amb tota l'activitat prevista enllestida. Amb tot, ha assegurat que en els primers cinc mesos del 2024 s'ha incrementat l'activitat respecte al mateix període de l'any passat i que "hauria d'haver-hi un daltabaix molt gran" perquè no puguin revalidar les xifres.

Segons dades de Salut, en els primers cinc mesos d’aquest any s’han fet més proves diagnòstiques (+13,3%), visites a l'especialista (11,5%) i operacions (+7,2%). Ara aquesta activitat es frenarà a l'estiu, però a finals d'any la previsió de Balcells és que les llistes d'espera no creixin a finals d'any. “[Llavors] Serem on volíem estar. Què passaria si tinguéssim més recursos i el pressupost que desitjàvem? Probablement hauríem pogut rebaixar més les llistes d’espera”, ha afirmat el conseller.

L'Hospital Vall d'Hebron, el més gran de Catalunya, va advertir la setmana passada que tancaria llits i reduiria la seva activitat quirúrgica programada per les retallades pressupostàries aquest estiu. Des de Salut han explicat que en total es tancaran 179 llits convencionals, un punt percentual més que l'any passat, segons el departament. L'Hospital de Bellvitge, per la seva banda, tancarà 100 llits al juliol, 140 a l’agost i 116 al setembre (130, 198 i 127 en aquests tres mesos de l’any passat).

Malestar en el sector

El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) demana "trencar" amb l'estacionalitat dels recursos de Salut per mantenir la qualitat assistencial de la població assignada als CAP i als hospitals catalans. També critica que la reorganització estival dels serveis "quedi subjecta, prioritàriament i quasi exclusivament, a la contenció econòmica", així com la "mala planificació" pressupostària i la "pèrdua d'autonomia" dels equips directius, que han de gestionar i planificar els serveis tant a l'estiu com la resta de l'any.

El sindicat d’infermeria Satse ha convocat una protesta per al 20 de juny a les 11.30 hores davant de l’Institut Català de la Salut per denunciar el fre a la contractació de personal de reforç, els tancaments i la reprogramació d'activitat no urgent. "Suposarà una minva de la qualitat assistencial i una saturació dels serveis d’urgències hospitalàries durant l’estiu. Com a professionals i com a representants dels treballadors no podem acceptar unes retallades que tornen a sobrecarregar-nos", justifiquen.

Per al sindicat Metges de Catalunya (MC) és una “irresponsabilitat” que aquest estiu es restringeixi la contractació de personal de reforç i no es renovin contractes eventuals per la insuficiència de recursos suposadament provocada per la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat. El sindicat considera “totalment injustificada” l’aplicació d’aquestes retallades, ja que el Govern va aprovar a principis d’abril un crèdit extraordinari de 1.850 milions d’euros per atendre increments de despesa davant la no aprovació dels pressupostos del 2024.

També des del sindicat CCOO de Catalunya exigeixen a Salut que rectifiqui aquestes decisions i han argumentat que ni la ciutadania ni el personal sanitari "es poden veure afectats per la manca d'aprovació dels pressupostos d'aquest 2024".

Pla contra la calor aquest estiu

Balcells també ha presentat el Pla Operatiu per Prevenir els Efectes de la Calor sobre la Salut d'aquest 2024, que és l'eina que busca minimitzar els efectes negatius de la calor intensa sobre la salut de la població, especialment dels grups més vulnerables. El pla va entrar en funcionament l'1 de juny i està dotat amb 8,5 milions d'euros amb l'objectiu de coordinar les mesures i els recursos per fer front a la calor.

stats