Salut

Detectada a Catalunya una nova droga d'efectes desconeguts

La clefedrona podria ser més tòxica que l'èxtasi i la mefedrona

2 min
Pastilles d'èxtasi en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl mercat de la droga es nodreix constantment de noves substàncies. Quan hi ha poca oferta d'un producte amb gran demanda, apareixen desenes de nous estupefaents que no estan fiscalitzats per substituir-lo. La seva estructura varia una mica de la droga original i els seus efectes també poden ser diferents, per la qual cosa poden tenir un risc associat més elevat. És el cas de la clefedrona o 4-CMC, que aquesta setmana s'ha detectat dues vegades a Catalunya. És una de les substàncies més noves que estan circulant al mercat i fa pocs mesos que es va detectar per primera vegada a Catalunya. El projecte Energy Control, que busca reduir riscos analitzant les diferents drogues que hi ha al mercat i informant-ne, ha identificat dues persones amb aquesta substància que es pensaven que havien comprat un altre producte, per la qual cosa demanen precaució: alerten que hi ha molt poca informació sobre la clefedrona, té efectes desconeguts per a la salut i en desaconsellen el consum.

"Ens preocupa perquè és una substància nova amb poca informació al darrere, però creiem que és més tòxica que les predecessores. És una droga semblant a l'èxtasi i a la mefedrona", explica a l'ARA la responsable de l'àrea d'anàlisi i internacional d'Energy Control, Mireia Ventura. És una droga que es pot consumir per via oral o esnifada i que genera eufòria, increment d'energia, sociabilitat, sexualitat i al·lucinacions visuals i auditives, entre més efectes. Les contraindicacions a curt termini, com les de la resta de substàncies d'aquestes característiques, són insomni, ansietat, pols cardíac elevat i pressió sanguínia elevada, però a diferència d'altres drogues semblants també s'ha detectat un increment de la sensibilitat capil·lar, al·lèrgies i problemes circulatoris associats al consum. A més, se'n desconeixen les conseqüències a llarg termini.

El cap de setmana passat, al festival Primavera Sound, es va detectar una pastilla amb aquesta substància. Si bé hi ha controls a l'accés per reduir l'entrada de drogues al recinte, Ventura adverteix que estudis recents indiquen que es localitza menys d'un 10% de totes les substàncies que hi ha. Per això, Energy Control tenia una carpa al festival barceloní per oferir informació i analitzar pastilles dels assistents que ho volguessin i així prevenir i minimitzar efectes adversos. Fruit d'aquest control van identificar una pastilla de clefedrona d'una persona que l'havia comprat com si fos èxtasi. Aquesta mateixa setmana, a més, han trobat la mateixa substància d'una persona que havia comprat mefedrona, per la qual cosa Ventura insisteix que cal estar alerta.

Intoxicacions fatals

També hi ha descrits alguns casos d'intoxicacions fatals i no fatals amb 4-CMC, sobretot si s'ha barrejat amb més drogues, per la qual cosa se'n desaconsella el consum juntament amb altres substàncies. Ventura ha advertit d'un increment en l'aparició d'aquestes substàncies que se solen combinar amb altres de més conegudes, com en aquest cas l'èxtasi, i que poden tenir conseqüències desconegudes per als consumidors. "L'èxtasi l'han provat milions de persones, però aquestes substàncies no. És recomanable no fer de conillets d'Índies", conclou.

stats