Salut

Fumar també fa mal als genolls

La relació entre dolor a les articulacions i tabaquisme es consolida malgrat que les causes es desconeixen

3 min
Un fumador en una imatge d'arxiu

BarcelonaMalalties com l’artrosi o l’artritis empitjoren de forma clara entre els fumadors. El mateix passa amb la recuperació d’una intervenció quirúrgica, que és més lenta i dificultosa, o amb l’osteoporosi, que progressa més si es consumeixen una quantitat significativa de cigarretes. Tot i que l’evidència d’aquesta relació es va establir ja fa més d’una dècada, les causes continuen sent incertes, com s’ha posat de manifest al recent Congrés Internacional de Pacients amb Artrosi celebrat a Barcelona. Pel que sembla, alguns components de la combustió del tabac, com el quitrà o el benzè, podrien tenir molta més vinculació amb el dolor que no pas la nicotina, substància associada a l’addicció i a la dependència.

Tradicionalment, el consum de tabac s’ha associat a malalties cardiorespiratòries, cardiovasculars i oncològiques, sobretot càncer de pulmó. La relació causa i efecte per a totes elles ha estat comprovada en multitud de recerques científiques que no han pogut ser rebatudes per cap institució de prestigi, per bé que algun lobby ha fet pressió en aquest sentit. A les malalties esmentades s’hi han de sumar les d’origen musculoesquelètic, principalment artrosi i artritis i també l’osteoporosi.

Segons un estudi suec publicat el 2010 a la revista Annals of the Rheumatic Diseases, el tabac podria ser el desencadenant de més d'un terç dels casos de la manera més greu i comuna d'artritis reumatoide (AR). L'AR és una malaltia autoimmunitària que provoca inflamació i rigidesa articular, dolor i fatiga. Sol manifestar-se entre els quaranta i els seixanta anys i en les fases avançades pot provocar un alt grau de discapacitat. Tot i que hi ha tractaments, encara no s'ha trobat una cura definitiva. Investigacions prèvies van revelar que el consum de tabac accentua els factors genètics de risc i augmenta les probabilitats de desenvolupar AR. Està demostrat que el consum de tabac provoca malalties cardiovasculars, la principal causa de mort prematura entre els malalts d'AR. En l’artrosi, en canvi, es dona un procés gradual de desgast del cartílag articular (el teixit que recobreix l'os a la zona de l'articulació).

Alternatives a la nicotina

Malgrat la manca de coneixement que encara s'arrossega, hi ha prou evidències per canviar l'orientació d'alguns programes públics de deshabituació del tabac, admet el president de la Societat Espanyola Multidisciplinar del Dolor (SEMDOR) i cap de la unitat del dolor de l’Hospital Puerta del Mar de Cadis, Luis Miguel Torres. Cita, per exemple, les iniciatives impulsades pel ministeri de Sanitat o per l'OMS sobre les alternatives a la cigarreta tradicional. “Tots dos organismes desaconsellen l’ús de cigarretes electròniques o vapejadors –lamenta–. La millor opció és deixar de fumar, però no tothom pot o se’n sent capaç”, afegeix. Per a aquests casos de “gran dependència” recomana recórrer a alternatives que, tot i contenir nicotina, eliminen gran part de les “substàncies tòxiques” que es produeixen durant la combustió del tabac. 

La nicotina provoca que la paret dels vasos sanguinis es vagin fent cada vegada més estrets i que la quantitat d’oxigen i nutrients es redueixi, cosa que afecta la qualitat del cartílag. Tot i això, Torres entén que la resta de productes de combustió presenten un risc superior per les seves afectacions circulatòries, cardíaques i cancerígenes. “El fum del tabac conté almenys 4.000 substàncies i almenys un 10% són tòxiques”. Moltes d’elles són considerades carcinogèniques, raona. I en altres malalties com l’osteoporosi o les dentals, el risc de fractura o afectacions greus s’incrementa per sobre del 30%. Per aquest motiu, defensa l’ús de sistemes alternatius de consum, ni que sigui temporalment, que evitin la combustió.

stats