Salut

La falsa doctora de l'Hospital de Berga també va treballar a la Dexeus: "És llesta i preguntava molt"

La dona no tenia cap coneixement de medicina, però havia estat sempre supervisada per superiors a les urgències del centre del Berguedà

ARA
3 min
La gerent de l'hospital de Berga, Antònia Baraldés, a la roda de premsa per presentar les conclusions de la investigació sobre la falsa doctora.

BarcelonaEl grup hospitalari Dexeus-Quirón ha confirmat que la falsa doctora que va exercir a l'Hospital de Berga també va treballar al seu centre sense tenir la documentació. Tots dos centres fan pinya per denunciar la dona, que ha enganyat durant set mesos el centre berguedà perquè no tenia cap formació de medicina. No obstant això, cap pacient es va queixar. Després d'una investigació interna, l'Hospital de Berga ha acomiadat el responsable del departament de recursos humans per haver contractat la falsa doctora –que va treballar al servei d'urgències des del mes de desembre–, un cop s'han comprovat "irregularitats importants" en el procediment de contractació de la dona, que va poder anar fent sense aixecar sospites perquè "és llesta i prudent i preguntava molt".

El centre ha admès que hi va haver errors a l'hora de contractar la dona, perquè el departament de recursos humans no va validar adequadament la informació facilitada de la falsa metgessa. Segons la investigació, la dona va fer servir de forma fraudulenta el número de col·legiat d'un facultatiu, i per això "ja s'ha fet efectiu el seu acomiadament definitiu de l'hospital".

Menys d'una setmana després que esclatés el cas de la falsa doctora, la gerent de l'hospital, Antònia Baraldés, ha comparegut aquest divendres per donar explicacions i informar de les conclusions de la investigació interna oberta per aclarir els errors comesos. La dona que va fer-se passar per metgessa no tenia cap coneixement de medicina i, segons ha assegurat la responsable, mai va atendre un pacient de gravetat i va estar acompanyada en tot moment per un superior, seguint el protocol, perquè havia explicat que s'havia graduat recentment.

L'avís extern de la falta de número de col·legiada

L'alarma que hi havia alguna regularitat va arribar a Berga d'una empresa privada exterior, que va rebre el currículum de la falsa doctora sense presentar el títol de col·legiació, obligatòria per exercir la medicina. Fins a aquell moment no hi havia hagut cap queixa de cap pacient ni tampoc de la resta de sanitaris. "És molt llesta i prudent i només s'havia detectat que preguntava molt als companys", ha indicat Barladés. Arran d'aquest avís, el centre va comprovar, efectivament, que no constava en el registre del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) i va ser llavors quan la va apartar de les seves funcions, la va acomiadar i va presentar denúncia als Mossos d'Esquadra per intrusisme professional. El cos policial fa una investigació independent que encara està oberta.

Per contra, l'hospital ha assenyalat que s'ha aplicat correctament el protocol de seguiment i control de les valoracions assistencials que es fan amb metges acabats de graduar o en persones nouvingudes al sistema català, per la qual cosa sempre ha actuat sota la supervisió d'un facultatiu. En aquest sentit, el 88% de les seves intervencions al servei d'urgències han estat en processos assistencials d'urgència de baixa complexitat, a nivells 4 i 5, i a la resta va tenir una supervisió, ja sigui del cap de servei com d'altres professionals sènior.

L'hospital ha garantit una correcta assistència gràcies a l'acompanyament que va tenir durant els set mesos al centre, i ha agraït als professionals del centre la seva "enteresa i professionalitat davant d'un fet aïllat i delictiu que malauradament afecta la imatge de tota la institució".

D'altra banda, en un comunicat, el sindicat Metges de Catalunya demana a CatSalut més control sobre les contractacions per tal d'evitar un altre cas d'intrusisme professional i considera que el dèficit de facultatius "no pot justificar la laxitud" de verificació de la formació, competències i experiència laboral dels candidats. "Els controls han de ser exhaustius i les garanties han de ser totals", subratlla l'entitat

stats