L'òmicron revifa el debat de la mascareta obligatòria al carrer

Set comunitats són partidàries d'endurir la mesura, que s'abordarà a la conferència de presidents d'aquest dimecres

G.G.G.
2 min
Aglomeracions al mercat de Nadal de la Sagrada Família.

BarcelonaLa mascareta podria tornar a ser obligatòria al carrer. Fins a set comunitats autònomes volen forçar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè s'exigeixi l'ús d'aquesta mesura de prevenció als espais exteriors, tant si hi ha distància de seguretat com si no. Andalusia, Castella-la Manxa, el País Valencià, Galícia, Euskadi, Castella i Lleó i Navarra, així com Catalunya –que no s'hi oposa–, traslladaran aquesta petició a la conferència telemàtica de presidents d'aquest dimecres per fer front a la combinació explosiva que suposen l'avanç de la variant òmicron, molt més contagiosa, i les previsibles aglomeracions que es produiran per Nadal. Només l'Estat pot obligar a dur mascareta a l'exterior.

Amb l'excepció de Catalunya, que vol restaurar el toc de queda, la limitació de màxim deu persones a les trobades socials i el tancament de l'oci nocturn, cap govern autonòmic ha decretat grans restriccions a les portes de Nadal, però la recuperació de la mascareta a l'aire lliure, l'obligatorietat de la qual va decaure al juny, és la petició que més consens genera. Per exemple, Galícia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Navarra únicament plantegen la vacunació amb terceres dosis i la mascareta com a mesures addicionals per controlar la sisena onada, que al conjunt estatal ja provoca més de 600 casos cada 100.000 habitants.

La Generalitat no s'oposa a recuperar l'obligatorietat de fer servir la mascareta en espais públics, però el president Pere Aragonès té altres prioritats: demanarà que la resta de territoris reprodueixin les restriccions que previsiblement es desplegaran a Catalunya, que s'adoptin "mesures de suport" a les famílies que tenen infants confinats i que el govern espanyol prepari un fons covid 2022 per dotar de recursos extraordinaris les comunitats per fer front als estralls de la pandèmia.

Andalusia (favorable a l'ús de la mascareta) i Múrcia fan costat a Catalunya pel que fa als fons covid. En canvi, la Comunitat de Madrid no es planteja cap mesura addicional de cara a la sisena onada i, de fet, advoca per flexibilitzar alguns criteris de salut pública, com ara eximir de la quarantena els contactes de positius vacunats. De fet, la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, es va sortir amb la seva quan aquest dimarts la comissió de salut pública va acordar "per majoria" que els vacunats contactes estrets no facin quarantena, una decisió que s'oposa a la que prenia la Generalitat a finals de la setmana passada segons la qual els vacunats amb pauta completa també havien de quedar-se a casa.

stats