Salut
Societat Salut 31/01/2023

Els metges arriben a un acord amb Salut i desconvoquen les vagues

Balcells es compromet a crear una taula de treball en què els professionals puguin "incidir" per reduir burocràcia i millorar l'atenció al pacient

2 min
Manifestacio de metges i personal sanitari en motiu de la vaga

BarcelonaHan estat dos dies de negociacions maratonianes, però finalment el departament de Salut i Metges de Catalunya (MC) –el sindicat majoritari entre els professionals– han assolit un acord que desconvoca les vagues previstes per aquesta setmana i que havien de començar aquest dimecres mateix. Els metges donen un vot de confiança al Govern i aturen les mobilitzacions que van començar la setmana passada després que el conseller, Manel Balcells, s'hagi compromès a crear una taula de treball permanent amb l'objectiu de millorar els aspectes del sistema sanitari que demanen canviar des de fa anys els seus professionals.

Aquest mecanisme de diàleg permanent ha de permetre als facultatius incidir en les noves mesures per millorar el servei, segons ha destacat el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, en una compareixença recollida per l'ACN. "D'idees en tenim i ja les hem posat sobre la taula, ara caldrà treballar-les", ha apuntat el portaveu de Metges de Catalunya, que ha dit que el sistema sanitari està en una "situació crítica".

El conseller Balcells ha admès que ha estat aquesta taula, que es crearà de forma "imminent", el que ha permès desbloquejar el conflicte més que no pas les mesures concretes, que s'han d'abordar pròximament i entre les quals ha destacat avançar cap a un model sanitari més accessible i menys burocratitzat per als metges. "Hem desconvocat una vaga, però ara comença molta feina", ha insistit Balcells, que també ha dit que s'ha pactat "accelerar" un pla de mesures per millorar l'accessibilitat al servei. Aquest pla, que el departament assegura que ja estava previst, passa per millores dels temps i les condicions d'atenció als pacients, optimitzar agendes i estudiar les càrregues de treball.

Els metges, en una mostra de força la setmana passada, van aconseguir un ampli seguiment en les primeres dues jornades de vaga. La manifestació multitudinària a Barcelona, que va arribar fins a les portes del Parlament, va ser l'expressió al carrer d'un descontentament que fa temps que s'arrossega i que la pandèmia ha agreujat. Els metges denunciaven que falten mans per atendre l'allau de feina, una situació que és especialment greu a l'atenció primària. Tot el que té a veure amb millores de les condicions laborals dels metges (salarials o de reducció de la precarietat) es negociarà via convenis col·lectius.

Salut ja va calcular que amb les vagues s'havien ajornat unes 2.000 intervencions i unes 5.000 agendes de visites. Avui, el conseller ha insistit que és conscient que el que van demostrar les vagues és un malestar que es remunta a fa molts anys, a les retallades del 2010 i que posteriorment també s'ha vist justificat per tota la situació que han viscut els professionals durant la pandèmia del covid-19.

L'acord entre Metges de Catalunya i Salut implica que queden desconvocades les tres jornades de vaga que començaven demà dimecres mateix, aquest cop amb aturades parcials de dimecres a divendres.

stats