Càncer infantil

Els metges preveuen extirpar el tumor a l'Oliver a finals de la setmana que ve

El nen, que està molt fràgil, se sotmetrà demà a una primera operació a Sant Joan de Déu

3 min
Alejandro Romero, pare de l'Oliver, a les portes de l'Hospital Sant Joan de Déu

BarcelonaL'operació per salvar la vida de l'Oliver Romero, el nen que va arribar a Barcelona des de Mèxic per ser operat d'un tumor cerebral molt agressiu, es farà previsiblement a finals de la setmana que ve. Segons ha informat l'Hospital Sant Joan de Déu, que es va oferir a tractar el petit, que hi està ingressat des de dimecres, el nen se sotmetrà a una primera cirurgia aquest divendres que l'ha de preparar per a l'extirpació del teixit cancerós. En concret, se l'implantarà un dispositiu que drena l'acumulació de líquid al cervell –una vàlvula de derivació ventricular peritoneal– per controlar la hipertensió intracranial que pateix i que li impedeix menjar, parlar i caminar. Si evoluciona favorablement, els neurocirurgians l'operaran per extirpar-li el tumor, localitzat al tronc cerebral. El centre hospitalari anticipa que la intervenció no es realitzarà previsiblement fins a finals de la setmana que ve.

El nen de dos anys i mig, d'origen malagueny, va arribar a Barcelona en un estat de salut d'extrema fragilitat i ha necessitat rehidratació i nutrició. També està rebent un tractament amb corticoides. "Els metges esperaran tot el cap de setmana i una mica més per rehidratar-lo i que arribi amb totes les forces a la cirurgia", ha explicat el pare de la criatura, Alejandro Romero. En un comunicat, l'hospital ha apuntat que encara no està clar si podran extreure el tumor de forma total o parcial. Després de la cirurgia, però, es farà una biòpsia del teixit tumoral per dissenyar-li el tractament oncològic més adequat. "Nosaltres estem optimistes i ho estarem per ell", ha afirmat el pare en una atenció als mitjans.

Una imatge de l'Oliver a l'hospital de Cancún on estava ingressat, compartida al compte del seu pare.

El petit i la seva família van poder arribar des de Cancún gràcies a un empresari espanyol, la identitat del qual es desconeix, que va pagar de la seva butxaca el viatge en un avió medicalitzat. El trasllat ha tingut un cost de 200.000 euros. Els pares del nen, que resideixen al país llatinoamericà, el van portar a un hospital mexicà el 13 d'octubre passat perquè li costava caminar, estava apàtic i feble i havia perdut la gana. Per les proves li van diagnosticar un tumor cerebral a la part posterior i també hidrocefàlia, és a dir, acumulació d'una quantitat excessiva de líquid cefalorraquidi al cervell. En qüestió de dies el seu estat va empitjorar notablement, fins al punt que l'Oliver va deixar de menjar, parlar i caminar. No obstant això, els professionals mexicans no van gosar extirpar-li el tumor i li van donar "entre quinze dies i un mes d'esperança de vida".

Una vegada van decidir que volien tenir una oportunitat al centre barceloní, la família va topar amb un altre problema: la negativa de les companyies aèries comercials a acceptar el petit com a viatger pels riscos que podia córrer la seva salut. La família va intentar volar sense èxit a Espanya en un avió comercial, al qual no els van deixar embarcar per l'estat de salut del menor i perquè no disposaven d'un document mèdic que autoritzés el vol. Finalment, però, l'empresari anònim va pagar un avió medicalitzat i l'Oliver va aterrar a Barcelona dimecres passades les 11 del matí. L'infant va ser traslladat directament a l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat, que es va oferir a tractar-lo quan va saber la negativa del centre mexicà per les xarxes socials.

stats