Covid persistent

A la recerca d'un tractament eficaç per als pacients amb covid persistent

El Consorci Sanitari de Terrassa vol engegar un programa d'estimulació cognitiva i física per tractar les seqüeles del covid persistent

3 min
Dossier Beques Carles Capdevila 2021 Desplega
Projecte guanyador
La Fundació Lluita contra la Sida obté la beca Carles Capdevila per a la cura de les persones
Covid persistent
A la recerca d'un tractament eficaç per als pacients amb covid persistent
Salut mental
Famílies que ajuden famílies
Covid persistent
Rehabilitació per recuperar la vida limitada pel covid: "Només vull tornar a ser la d'abans"

TerrassaAl voltant de 90.000 persones a Catalunya tenen símptomes de covid persistent i cap tractament específic que s'hagi demostrat eficaç per tractar les seqüeles, sobretot cognitives. És per aquest motiu que el grup d'investigació de cervell, cognició i conducta del Consorci Sanitari de Terrassa vol posar en marxa el projecte RehaCOVID, un assaig clínic per determinar si la combinació d’estimulació cognitiva i exercici físic és efectiva per als pacients de covid persistent i generar així evidència científica per saber quines intervencions són les adequades. Per fer-ho, han aprofitat una plataforma digital ja existent que permet fer tractament a domicili i que ja s'ha provat en pacients d'altres patologies. La novetat, però, és que s’han fusionat les activitats d’estimulació cognitiva i les d’educació física. Es tracta d’un programa online que els pacients poden fer telemàticament des de casa, després d’una visita presencial on se’ls ajustaran els exercicis que hauran de fer, cosa que es creu que pot millorar l’adherència al tractament.

"Se sap que l’exercici físic fa secretar una sèrie de substàncies que són factors de creixement neuronal i vascular i que tenen repercussió sobre la funció cognitiva. S’ha vist, sobretot, en gent gran, adults amb deteriorament cognitiu lleu, dany cerebral adquirit o Alzheimer", explica Mar Ariza, investigadora del departament de Medicina de la UB i col·laboradora del grup d'investigació de cervell, cognició i conducta de l'Hospital de Terrassa-Consorci Sanitari de Terrassa. El programa inclou tant exercicis de tipus aeròbic com de força, ja que els dos estan relacionats amb la millora cognitiva. El programa, desenvolupat per Corporació Fisiogestió, consta d’una bateria d’exercicis d’estimulació cognitiva i física. Els pacients poden accedir amb unes claus a una plataforma on trobaran el seu paquet d’activitats per fer al llarg de 12 setmanes i el nivell de dificultat dels exercicis anirà augmentant en funció del rendiment del pacient. "És tot online perquè el pacient no s’hagi de desplaçar, i això pot ser un plus per a la millora de l’adherència del pacient a la seva rehabilitació, ja que hi té fàcil accés", diu Elena Pujol, responsable del departament d'innovació de Corporació Fisiogestió. A més, hi haurà un seguiment virtual on els professionals aniran ajustant els paràmetres dels exercicis en funció de l'evolució del pacient. "I es farà un seguiment per veure quin impacte té en les activitats de la vida diària perquè l’objectiu final és minimitzar l’impacte de les seqüeles covid en l’activitat quotidiana dels pacients", afegeix.

L'equip del Consorci Sanitari de Terrassa que ha presentat el projecte RehaCOVID a les Beques Capdevila

Democratitzar el tractament

RehaCOVID, que és un dels tres projectes finalistes a la Beca Carles Capdevila 2021 per a la cura de les persones, és un assaig controlat amb una mostra de 64 participants amb covid persistent. "Volem demostrar la seva eficàcia i per això volem fer un assaig clínic perquè necessitem demostrar que això realment funciona, i un cop tinguem els resultats podrem democratitzar aquest tractament i que arribi a tothom", diu Maite Garolera, cap de la unitat de neuropsicologia de l'Hospital de Terrassa-Consorci Sanitari de Terrassa i directora del grup de recerca de cervell, cognició i conducta. Garolera destaca que actualment hi ha "un buit important" en el tractament de les persones amb símptomes cognitius per covid persistent. "No tenen un tractament perquè en la nostra cartera de serveis no està inclòs, i per això és tan important tenir evidència física que els funciona".

Hi ha persones, majoritàriament dones, que ja han passat la infecció aguda per coronavirus però continuen tenint-ne símptomes sis mesos després. Normalment són dones joves, d’entre 35 i 50 anys, que tenen un ampli espectre de símptomes fluctuants com mal de cap, fatiga extrema, taquicàrdia, dolor muscular i articular, dificultat respiratòria, pèrdua de memòria, dificultats per concentrar-se i mantenir l’atenció, boirina mental, problemes de llenguatge… Això fins i tot després d’haver passat una forma lleu de covid. Els símptomes s’assemblen als de la fatiga crònica, amb la qual comparteixen també prejudicis i incomprensió. Es calcula que el covid persistent afecta entre un 10% i un 20% dels malalts de covid. Durant mesos hi ha hagut desconeixement d’aquesta patologia, cosa que ha motivat una infradetecció i les afectades s’han sentit de vegades qüestionades pel sistema sanitari. En la majoria de casos, aquests símptomes cognitius tenen un impacte negatiu en la seva vida social, laboral i familiar.

Garolera destaca que encara es desconeix per què hi ha persones que presenten símptomes de covid persistent. "Coneixem els símptomes però no el motiu". No obstant, el seu equip també lidera un estudi -finançat amb diners de la Marató de TV3 i en què participen 24 centres sanitaris- per determinar-ne les causes.

Dossier Beques Carles Capdevila 2021
Vés a l’ÍNDEX
stats