Salut

Mor als 88 anys Santiago Dexeus, pioner en les tècniques de reproducció assistida a l'Estat

El ginecòleg va ser un reconegut defensor del dret de la dona a utilitzar la píndola anticonceptiva

Francisco Carmona i Damià Dexeus
2 min
Santiago Dexeus en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Dr. Santiago Dexeus Trias de Bes, nascut a Barcelona el 22 de juliol de 1935, deixa darrere seu un llegat incomparable en el camp de la ginecologia, no només a Espanya, sinó a escala internacional. La seva mort als 88 anys tanca un capítol daurat en la història de la medicina espanyola, especialment en els avenços relacionats amb la salut i els drets reproductius de la dona.

Les seves diverses contribucions a l'avanç de tècniques pioneres com el diagnòstic precoç del càncer, la colposcòpia, i la cirurgia oncològica han estat fonamentals per millorar la detecció i tractament de malalties que afecten milions de dones arreu del món.

Potser un dels èxits més significatius de Dexeus va ser la realització de la primera laparoscòpia ginecològica a Espanya, una tècnica que ha revolucionat la cirurgia ginecològica i que l'ha convertit en mínimament invasiva, i que ofereix opcions de tractament menys agressives i amb temps de recuperació més ràpids. Els seus treballs en mastologia també han contribuït plenament a la lluita contra el càncer de mama, proporcionant noves vies per al diagnòstic i el tractament precoç.

No obstant això, més enllà de les seves aportacions tècniques i clíniques, el Dr. Dexeus serà recordat pel seu ferm compromís amb els drets de les dones. Va ser un defensor incansable del dret a l'ús de la píndola anticonceptiva i va jugar un paper crucial en la introducció i defensa de les tècniques de reproducció assistida a Espanya. El 1984 va liderar l'equip que va aconseguir el naixement del primer nadó a Espanya mitjançant aquestes tècniques, un fita que no només va representar un avanç científic, sinó que també va obrir noves esperances i possibilitats per a moltes parelles amb dificultats per concebre.

L'impacte del seu treball va més enllà de les seves contribucions científiques i tècniques; la seva visió i lideratge han inspirat generacions de ginecòlegs i metges a seguir explorant i expandint els límits de la medicina. Membre d'una de les famílies més destacades en l'àmbit de la ginecologia a Espanya, el Dr. Dexeus ha estat un pilar fonamental en la formació de molts professionals del sector, transmetent no només coneixement, sinó una filosofia de respecte, dedicació i compassió cap als seus pacients.

Com a cofundador de Women’s, un centre de referència en el tractament i estudi de les patologies ginecològiques i líder en el seu camp, el Dr. Dexeus no només ha deixat un llegat d'innovació i progrés científic, sinó també un exemple d'integritat professional i personal. El seu compromís amb la millora de la salut de la dona i la seva defensa dels drets reproductius han contribuït a modelar una societat més justa i equitativa.

Avui, mentre lamentem la seva pèrdua, també celebrem la seva vida i obra. El Dr. Santiago Dexeus Trias de Bes no serà recordat només com un metge excepcional, sinó com un veritable pioner que, amb la seva passió i dedicació, va canviar per sempre la forma en què la medicina veu i tracta les dones. El seu llegat perdurarà en cada vida que ha tocat i continuarà inspirant futures generacions de metges i pacients per igual.

Francisco Carmona és cap de ginecologia a l'Hospital Clínic i Damià Dexeus, ginecòleg i fill de Santiago Dexeus. Tots dos són cofundadors de Women's.
stats