Càncer
Societat Salut 11/11/2022

Un test català per triar el tractament per al càncer de mama, a la llista 'Time' dels millors invents de l'any

La prova també prediu la recaiguda de tumors HER2 positius, un dels tipus oncològics que progressen més ràpidament

2 min
Una mamografia, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaUn test genètic dissenyat per investigadors catalans que prediu quin tractament és millor per a cada pacient de càncer de mama HER2 positiu, un dels que progressen més ràpidament, és un dels 200 millors invents de l'any, segons la revista Time. La prova genòmica, anomenada HER2DX, està dissenyada per l'empresa catalana Reveal Genomics, una spin-off de l'Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i l'Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO). Entre altres coses, la prova proporciona una puntuació de risc de recaiguda (alta o baixa) i la probabilitat que una pacient respongui a un tractament abans de la cirurgia.

El test HER2DX avalua l'activitat de 27 gens del tumor (alguns revelen com són les cèl·lules tumorals i altres quin és l'entorn que pot condicionar la seva proliferació) i els combina amb dades clíniques, com la mida del teixit o l'estat dels ganglis. La prova està específicament indicada per a dones amb càncer HER2 positiu, que representen un 20% de tots els casos d'aquest tipus oncològic en fase inicial, però s'espera que, en un futur, també permeti oferir enfocaments més personalitzats per als càncers en fase tardana.

"Aquesta és la primera prova genòmica que mesura el sistema immunitari. Obre noves oportunitats", diu Aleix Prat, el cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic i director científic de Reveal Genomics, en declaracions a Time. Segons explica l'oncòleg, el càncer de mama HER2 positiu és un problema de salut que afecta més de 400.000 dones cada any. "Fins ara, no disposàvem de cap eina que ajudés l’oncòleg i la pacient a prendre decisions terapèutiques claus per a la seva vida. En conseqüència, moltes pacients experimentaven un sobretractament o un infratractament. Aquest és el primer test que ajuda a optimitzar el tractament per a aquest tipus de pacients", afirma. La prova ja està disponible a Espanya.

L’HER2DX ha estat distingit com un dels millors invents a la categoria d'atenció mèdica, és a dir, aquelles innovacions utilitzades a les consultes i als hospitals i que donen respostes efectives als pacients. Cada any, la revista tria els projectes innovadors i amb més impacte en la societat. Enguany ha inclòs els diamants fets amb l'excés de carboni a l'aire i el telescopi més potent que s'ha construït fins ara. El llistat inclou aquells invents que la publicació considera que “fan el món millor, més intel·ligent i fins i tot més divertit”, segons la seva pròpia definició.

stats