Societat Salut 02/03/2022

Tumors cerebrals que s'extreuen a través de l'ull

El Clínic ha operat vint casos de càncer de base de crani amb una tècnica pionera a Espanya i gairebé a tot el món

2 min
L'equip de neurocirurgians del Clínic extreu un tumor cerebral a través de l'ull.

BarcelonaEs fa una petita incisió a la parpella i un forat de màxim tres centímetres a través dels ossos de les òrbites per poder arribar al cervell. Així és com comença una cirurgia neuroendoscòpica transorbital, una tècnica molt especialitzada i mínimament invasiva que es fa íntegrament a través de la conca de l'ull i que permet extreure els tumors de base de crani i altres malalties cerebrals avançades amb total seguretat. "L'òrbita és una estructura estratègica: fa de corredor i connecta directament amb el cervell", explica el doctor Juan Carlos Sánchez, de l’Institut Clínic d’Oftalmologia, l'àrea especialitzada en l'ull de l'Hospital Clínic. El centre barceloní és l'únic a l'Estat i un dels pocs al món que pot fer aquestes cirurgies pioneres.

Cada any els neurocirurgians del Clínic practiquen una cinquantena d'extraccions de tumors cerebrals de base de crani, la majoria de les quals requereixen obrir el cap per arribar al teixit del cervell. Ara, però, exploren aquesta alternativa innovadora i d'èxit: l'extracció a través de l'ull. Els professionals de l'hospital barceloní han fet servir aquest procediment en un total de vint casos i s'han minimitzat riscos, com ara danys en els nervis òptics i olfactius i les artèries caròtides. A més, aquesta intervenció pionera no només evita aquestes complicacions, sinó que també redueix el temps dedicat a la cirurgia i a la recuperació, ja que els pacients poden rebre l'alta en un màxim de 48 hores pràcticament sense experimentar dolor.

Els tumors de la base del crani afecten menys d'una de cada 100.000 persones per any. Es localitzen a l’àrea que hi ha entre els ulls, darrere del nas fins a arribar al cervell i la medul·la espinal, una de les zones més complexes de l’anatomia humana pels múltiples nervis i vasos sanguinis que passen a través d’ella. Els neurocirurgians van començar provant aquesta tècnica en cadàvers abans de portar-la a la pràctica en pacients i, en concret, la veu indicada per a persones amb el tumor a la part central de la base del crani, però una mica lateral. La descripció de la tècnica s'ha publicat a la revista Journal of Neurosurgery, de l'Associació Americana de Cirurgians Neurològics.

stats