Societat 05/08/2019

Barcelona detecta infraccions en el 40% de botigues de souvenirs

L'Ajuntament ha obert expedients sancionadors a 32 establiments a l'entorn de la Sagrada Família

Maria Ortega
2 min
La botiga ‘Temptations’, al carrer Comte Borrell, és la primera que ven souvenirs a les immediacions del mercat de Sant Antoni.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha obert 32 expedients sancionadors a botigues de souvenirs que incomplien la normativa municipal. Es tracta d'establiments situats a l'Eixample, a l'entorn de la Sagrada Família, que és on han començat les inspeccions i que estaven autoritzats a tenir com a màxim un 20% dels seus productes enfocats al turisme. Els expedients s'han obert per incompliments de la norma, com ara tenir un percentatge de souvenirs superior al permès o tenir aquests productes no agrupats o visibles des del carrer, que són requisits inclosos en el pla especial d'ordenació dels establiments dedicats a la venda d'objectes de record que el consistori va aprovar a finals del 2018. En total, entre els mesos de febrer i juliol d'aquest any, s'han fet 183 inspeccions en establiments de l'Eixample, Gràcia i Horta-Guinardó, i s'ha detectat que el 40% incomplien els requisits, 74 botigues en total.

La primera visita, però, és només informativa, per avisar els propietaris que han de corregir la situació. Si en la segona visita es detecta que la infracció persisteix és quan s'obre l'expedient, i això, de moment, ha passat en 32 botigues de l'Eixample. El govern municipal ha informat avui que, a partir d'aquest mes d'agost, la campanya informativa i sancionadora arribarà a Ciutat Vella. Els expedients que ja s'han obert comporten sancions de 500 euros, però les multes podrien arribar a ser de 3.000 euros si el que es detecta són botigues que venen souvenirs sense tenir la llicència per fer-ho i de 6.000 si aquestes botigues es troben en zones on està prohibit que hi obrin nous establiments d'aquest tipus i que, per tant, són botigues "no legalitzables".

"Barcelona no és un souvenir, no volem que es converteixi en un aparador per a turistes", ha defensat en roda de premsa la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha recordat que el seu equip ja va aprovar el pla que fixava mesures més restrictives per a les botigues de records i ampliava les zones on es prohibeix obrir-ne de noves en barris com Sant Antoni, els entorns de la Casa Vicens, a Gràcia, o el Camp Nou. Ara, segons el govern municipal, el pas següent és garantir que les limitacions es compleixen.

La regidora de Comerç, la socialista Monsterrat Ballarín, que ha fet tàndem amb Sanz en la presentació de la campanya, ha insistit en la conveniència de fer aquest tipus d'accions per protegir el comerç de proximitat: "No es pot permetre que hi hagi comerços dedicats als turistes que trenquin l'equilibri de la zona i deixin sense abastiments bàsics els veïns".

Les limitacions de botigues de souvenirs s'apliquen a Barcelona des del 2008. Inicialment només afectaven la Rambla i una part de la Sagrada Família, però el 2012 el govern municipal va decidir ampliar el veto en aquesta zona de l'Eixample, on la pressió turística no ha parat de créixer els últims anys.

Sense data per a la reunió amb manters

Preguntada per la petició dels manters de mantenir una reunió amb el govern municipal, Sanz ha reiterat que tenen voluntat d'escoltar-los, però que encara no s'ha fixat data per a la trobada tot i estar "a punt" de fer-ho. La tinent d'alcalde ha insistit que el 'top manta' no es pot entendre com un problema de seguretat, sinó d'espai públic, i que ha de "comportar un abordatge social", i ha reclamat a la Generalitat i al govern espanyol que no mirin cap a una altra banda davant d’aquest conflicte.

stats