Sanitat proposarà regular la mascareta a la platja com a Catalunya: per passejar si no hi ha distància

El ministeri pactarà la modificació de la norma avui amb les comunitats

3 min
Una dona amb mascareta a la platja de Barcelona.

MadridUna setmana de confusió per tornar al punt de partida, sense que a efectes pràctics canviï res per als ciutadans. Govern espanyol i comunitats acordaran previsiblement aquest dimecres que la mascareta no sigui obligatòria mentre es pren el sol a la platja o a la piscina, tal com recollia fins ara la regulació catalana. El ministeri de Sanitat ha proposat als consellers autonòmics del ram que l'ús de la mascareta només sigui obligatori quan s'estigui passejant en situacions en què no hi hagi distància de seguretat, però no durant el bany, la pràctica d'esport o en els períodes de descans en un lloc fix. A efectes pràctics, doncs, el que ja estava en vigor des de l'estiu passat a la majoria de territoris de l'Estat i que Balears ja havia avançat que faria la setmana passada.

El Consell Interterritorial de Salut aborda aquesta tarda l'esborrany que Sanitat ha fet arribar a les comunitats, que ha avançat Efe i al qual ha tingut accés l'ARA. L'objectiu de la sessió serà "modular" la llei que endureix l'ús de la mascareta a l'Estat, que va entrar en vigor fa just una setmana. La norma, que la mateixa Moncloa va considerar "desfasada" perquè prové del decret de nova normalitat que es va aprovar el juny passat, eliminava la distància d'1,5 metres per fer obligatori l'ús de la mascareta. Però incloïa un seguit d'excepcions a què s'aferra ara el ministeri de Sanitat per evitar que la mascareta sigui obligatòria en tot moment a la platja, així com si es va a caminar per la muntanya. Si la proposta tira endavant el marc estatal passarà a ser igual que el que ja va aprovar Catalunya.

En concret, es pretén acordar la regulació de l'article 6.2 que estableix que no és exigible l'ús de mascareta en el cas de l'exercici d'esport individual i permet que es pugui exceptuar l'ús de mascareta quan, per la mateixa naturalesa de les activitats, aquest ús resulti incompatible, d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries. Sanitat planteja que s'equiparin a l'exercici d'esport individual les activitats que suposin un esforç físic intens, de caràcter no esportiu, a l'aire lliure i de forma individual.

La proposta declara activitats incompatibles amb l'ús de la mascareta el bany al mar, llacs o embassaments, rius o altres espais aquàtics naturals o en piscines a l'exterior o cobertes. També exclou de la norma la pràctica d'esport en el medi aquàtic, sigui natural o artificial, i els períodes de descans abans o després del bany o la pràctica d'esport en el medi aquàtic. En el cas de les platges o en entorns similars, s'eximirà de portar la mascareta a qui estigui en un punt determinat i respectant la distància mínima d'1,5 metres amb altres persones que no siguin convivents o assimilats. A les piscines, només entre intervals d'activitat.

També en quedaran exemptes les activitats de socorrisme o rescat quan requereixen accedir al medi aquàtic. Pel que fa bars i restaruants, també s'eximeixen els períodes estrictament necessaris per menjar o beure.

En canvi, Sanitat proposa l'ús obligatori de la mascareta en el passeig pels accessos a platges, llacs i altres entorns naturals i en el passeig a la riba del mar i dels altres entorns aquàtics. També als vestuaris de piscines públiques o comunitàries, excepte en les dutxes, i a l'exterior o interior d'establiments d'hostaleria fora dels períodes necessaris per menjar o beure.

stats