Sanitat rectifica i dona llibertat a les comunitats per decidir la relaxació de l'oci nocturn

Darias anuncia que finalment no hi haurà recomanacions per al sector de l'hostaleria

2 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en roda de premsa a la Moncloa

MadridEl ministeri de Sanitat ha cedit. Renuncia a imposar mesures obligatòries i finalment donarà llibertat a les comunitats per establir les mesures de relaxació de l'oci nocturn. Després que governs autonòmics encapçalats per Madrid i Euskadi votessin en contra del pla de desescalada del govern, es rebel·lessin contra les imposicions –Madrid ha arribat a presentar un recurs davant l'Audiència Nacional– i anunciessin que posarien en marxa el seu propi full de ruta, el govern espanyol ha acceptat que les seves mesures per reobrir les discoteques i celebrar grans actes multitudinaris siguin només recomanacions. Pel que fa a la restauració, Sanitat finalment no farà cap recomanació i ho deixa tot en mans dels governs autonòmics.

A la reunió interterritorial celebrada aquest dimecres, totes les comunitats –a excepció d'Euskadi, que no ha participat en la votació– han votat a favor del nou document presentat per Sanitat, en què no es planteja cap mesura obligatòria. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, dona per tancada així la polèmica dels últims dies que ha enfrontat el seu departament amb algunes comunitats. Aquest dimecres ha volgut rebaixar la tensió destacant la importància del consens. "El govern sempre escolta. La societat ens ho estava demanant. La imatge de divisió no ajuda", ha reconegut Darias. "Si vam entrar junts a la crisi, hem de sortir junts de la crisi", ha insistit la ministra.

Catalunya, que també defensava que posaria en marxa el seu propi pla de desescalada i no el del govern espanyol, aquest dimecres ha valorat "positivament" el consens que ha obtingut el nou document. "Les mesures han passat de ser obligatòries a recomanacions. Cada territori, en funció de com evolucionin les dades epidemiològiques, les pot modificar", han destacat fonts de la conselleria de Salut. El País Basc s'ha tornat a desmarcar del document perquè considera que només les comunitats tenen la responsabilitat d'establir mesures en aquest moment de la pandèmia, en què l'estat d'alarma ja no està vigent.

Flexibilitat en l'obertura de les discoteques

Sanitat no només ha decidit recomanar en comptes d'obligar. Tal com avançava l'ARA aquest dimarts, també ha flexibilitzat les recomanacions i ha acceptat que les zones amb un risc mitjà, com Catalunya, també puguin reobrir les discoteques. Segons la primera proposta, la que va generar la polèmica, els locals d'oci nocturn només podien obrir si el risc era baix, mentre que amb el document finalment aprovat aquest dimecres, pendent de publicar-se al BOE, es permet reobrir amb una incidència més elevada.

stats