Societat 17/01/2022

Sant Andreu estrena els contenidors intel·ligents per completar el porta a porta

El nou canvi, que només afecta els residus orgànics, està pensat perquè s'estengui per tot Barcelona

3 min
Una veïna obre un dels 15 nous contenidors intel·ligents a Sant Andreu

BarcelonaAl generós mostrari de contenidors que ja té el barri de Sant Andreu se n'hi suma ara un de nou: el contenidor intel·ligent. L'última adquisició, que s'ha estrenat aquest dilluns, permetrà que una part dels andreuencs puguin tirar –el dia que vulguin i a l'hora que els vagi millor– els residus de la matèria orgànica. El director de neteja i recollida de residus de l'Ajuntament de Barcelona, Carlos Vázquez, ha destacat que aquests contenidors, ara sí que sí, permeten "donar per acabada" la implantació del polèmic porta a porta a Sant Andreu. El nou contenidor és molt similar als que ja hi ha per recollir la matèria orgànica a la resta de la ciutat, amb la diferència que inclou un mecanisme que només permet obrir-lo amb un clauer identificatiu.

Els 15 contenidors intel·ligents estan pensats per als veïns que viuen en finques de menys de 20 habitatges i que fins ara, des que l'Ajuntament va instaurar la recollida porta a porta en aquest barri, havien de deixar la matèria orgànica a la porta de casa, en petites galledes de color marró. Aquest sistema, que s'aplica des de fa temps en altres municipis catalans, no va acabar de funcionar en aquest barri barceloní, i va generar queixes dels veïns, ja sigui per l'obligació de tenir un dia i un horari fixat per tirar la matèria orgànica, com per les pudors i molèsties higièniques que provocava. Arran de les queixes –es van organitzar manifestacions i tot–, l'Ajuntament va reconsiderar el sistema i, després de consultar la comissió de seguiment, va decidir encarregar al seu proveïdor aquests nous contenidors. L'essència del porta a porta, segons Vázquez, es manté tot i el canvi, perquè malgrat que ara les bosses ja no estaran identificades sí que caldrà utilitzar un clauer personalitzat per obrir el contenidor. Els veïns que al llarg de l'any hagin utilitzat més de 40 vegades algun dels 15 nous contenidors (tots ells es poden obrir amb un sol clauer) gaudiran de bonificacions fiscals en la taxa d'escombraries. Els andreuencs que viuen en edificis de més de 20 habitatges ja fa setmanes que tiren la matèria orgànica en una mena de bústies que s'han anat instal·lant pel barri. En els últims dies, se n'han posat 56 més per poder cobrir tot el territori.

La comissió de seguiment també va afirmar que la recollida dels bolquers i el tèxtil sanitari tampoc acabava de funcionar. Inicialment, es van instal·lar algunes bústies i els veïns havien de justificar per què generaven aquests residus i, en cas d'acceptar els arguments, l'Ajuntament els donava un altre clauer per obrir la bústia. A més, hi havia un camió de recollida que anava circulant pel barri. Aquest sistema també s'ha "flexibilitzat" i també el poden utilitzar les dones que el necessitin per tirar, per exemple, les compreses usades. Per facilitar la recollida s'han instal·lat més bústies d'aquest tipus.

Contenidors, bústies i galledes

D'aquesta manera, ara mateix, les 5.518 famílies afectades per aquest nou sistema de recollida han de deixar a la porta de casa uns dies determinats de la setmana les deixalles del paper, el plàstic i el rebuig. La matèria orgànica la poden tirar quan vulguin fent servir els clauers identificatius a les bústies o als contenidors intel·ligents, mentre que el vidre continua anant als contenidors de color verd.

Vázquez ha recordat que la recollida de l'orgànica, que és la més important de totes, s'ha disparat a Sant Andreu i ja arriba al 80%, quan a la majoria de municipis se situa en el 40%. "Hem doblat", ha destacat. Els nous contenidors intel·ligents es provaran ara durant uns mesos i és possible que aquest percentatge es redueixi una mica, ja que a partir d'ara no se sabrà amb tanta precisió què tira cada ciutadà. "Si algú obre el nou contenidor amb el clauer identificatiu i vol tirar malament les escombraries, ho podrà fer", ha reconegut el responsable de neteja i recollida de residus, tot i que confia que la gent en faci un bon ús. Si funcionen bé els nous contenidors, es podran estendre per la resta de la ciutat a mesura que el porta a porta s'expandeixi. De moment, però, no hi ha calendari. Cada contenidor costa 1.400 euros i són més cars que els de tota la vida, que costen 1.000 euros. "Quan un Ajuntament compra mobiliari urbà no pensa que ningú l'hagi de cremar o fer malbé", ha dit Vázquez.

El president de l'Associació de Veïns de Sant Andreu, Santi Serra, ha lamentat que "ha calgut esperar" per veure aquests canvis, però celebra que ja hagin arribat. "Cal tendir al residu zero, això ho diu la Comissió Europea, no té volta de full. Doncs esforcem-nos tots per fer-ho bé", ha dit.

stats