Societat 15/02/2016

Segon cas d'una embarassada amb Zika a Catalunya

El nombre total de casos s'eleva a 9, tots ells importants des de l'Amèrica del Sud i Central

Mario Martín Matas
2 min
La possible relació entre l’augment de nadons amb microcefàlia i el Zika ha portat l’OMS a decretar una alerta mundial. Imatge d’arxiu.

BarcelonaL'Agència de Salut Pública ha detectat el segon cas d'una dona embarassada infectada amb el virus del Zika a Catalunya. D'aquesta manera s'eleva a 9 el nombre total de casos, tots ells importats de països de l'Amèrica del Sud i Central i amb antecedents d'haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

En total, el nombre d'afectats és de 5 homes i 4 dones. El departament de Salut havia confirmat fa tot just onze dies la infecció de la primera dona embarassada, en el seu cas després d'haver fet un viatge a Colòmbia. Tot i que es calcula que només el 25% dels casos desenvolupa símptomes clínics, existeix la sospita que la infecció pel virus durant l'embaràs pugui provocar casos de microcefàlia en nadons. Aquest és el motiu pel qual l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat la malaltia una emergència de salut global i els organismes sanitaris dels EUA i Europa han recomanat a les embarassades no viatjar a les zones més afectades.

Guia bàsica per entendre què és el virus del ZikaMalgrat aquest segon cas d'una dona embarassada detectat a Catalunya, els experts sanitaris insisteixen que no es tracta de cap emergència sanitària, en part perquè el mosquit que podria transmetre el virus a Catalunya, el mosquit tigre, encara manté una activitat pràcticament nul·la. A més a més, només l'any passat ja van detectar-se a Catalunya 50 casos de Chikungunya i uns 60 de dengue, unes malalties similars al Zika, sense que es desenvolupés cap contagi autòcton.

En relació amb les embarassades i el Zika, també aquest dilluns el ministre de Sanitat ha anunciat l'aprovació d'un protocol específic, en coordinació amb les comunitats autònomes i la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, per fer el seguiment d'aquests casos. Aquest protocol fixa la necessitat de fer ecografies cada dues setmanes per controlar el creixement i la morfologia del fetus. En qualsevol cas, el ministeri recorda que no hi ha cap evidència que indiqui que les gestants tenen més risc de patir Zika o que la malaltia sigui més virulenta durant l'embaràs.

stats